Victorie pentru vechiul PNL. Liberalii vor face alegeri de jos în sus, iar Congresul va avea loc cel mai târziu în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu nu au reuşit să-şi impună punctul de vedere FOTO Mediafax

PNL va face alegeri mai întâi în organizaţiile locale, apoi vor avea loc şi la centru. Prin urmare, vechii liberali au reuşit să-şi impună punctul de vedere, susţinut şi de o parte din fostul PDL, cu toate că Vasile Blaga şi apropiaţii săi voiau să aibă loc alegeri mai întâi la centru, apoi la baza partidului, iar Congresul să fie organizat în martie.

UPDATE Mulţi dintre cei care nu au prins locuri eligibile la alegerile parlamentare au lansat un manifest în interiorul partidului prin care cer reformarea PNL. 

„PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să îşi reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câştige din nou încrederea societăţii româneşti în capacitatea sa de a fi un lider în construcţia României de mâine“, se arată în manifestul lansat de mai mulţi foşti parlamentari, printre care Vlad Nistor, Radu Zlati sau Vlad Nistor. 

„Au trecut 45 de zile de la rezultatul umilitor al alegerilor parlamentare, când electoratul ne-a sancţionat pentru erorile politice pe care le-am făcut în ultimii doi ani. În faţa refuzului deţinătorilor temporari ai funcţiilor de conducere de a organiza o dezbatere pentru analiza realistă şi onestă a situaţiei PNL credem că este datoria noastră să acţionăm şi să luăm iniţiativa“, precizează acelaşi document.

UPDATE Vasile Blaga, cel care îl susţinea pe Cătălin Predoiu pentru preşedinţia partidului, nu a venit la şedinţa cu liderii judeţeni.

UPDATE Vechiul PNL a reuşit să se impună în şedinţa BPN. LIberalii vor face mai întâi alegeri în organizaţiile de bază, urmând apoi să se facă şi în eşaloanele superioare. Aşadar, PNL va merge pe alegeri de jos în sus, nu invers aşacum dorea cei grupaţi în jurul lui Vasile Blaga, fost copreşedinte al partidului.


Liberalii se reunesc, duminică, pentru a stabili calendarul pentru Congres, dar şi modul cum se vor desfăşura aceste alegeri. Părerile în interiorul partidului sunt divizate. Foştii democrat-liberalii, cât şi vechii liberali au avut, separat, o serie de întâlniri zilele şi săptămânile trecute. Vasile Blaga, împreună cu alţi vechi pedelişti, inclusiv Raluca Turcan, au avut o întâlnire în afara Bucureştiului, în judeţul Giurgiu, acolo au stabilit sprijinirea lui Cătălin Predoiu la şefia PNL şi convocarea cât mai rapidă a congresului. 

Blaga vrea să fie folosit vechea meodă de alegere din PDL, cu alegerea liderului, urmând ca pe viitor noua conducere să supravegheze şi alegerile din teritoriu. Însă, prin acest demers ar urma ca filialele locale să fie cel mai probabil conduse de oameni ai celui care deţine şefia. 

Pe de altă parte, vechii liberali vor să aibă loc alegeri de jos în sus, adică de la baza partidului. Un asemenea demers ar însemna că viitorul Congres are loc în mai sau iunie.  Mai mulţi ideri judeţeni ai vechiului PNL au avut o întâlnire cu secretarul general Marian Petrache în urmă cu o săptămână pentru a discuta despre susţinerea acestui demers. Până în prezent, din rândurile vechiului PNL, singurul care a afirmat că va candida, dacă îşi va rezolva problemele cu Justiţia, e Ludovic Orban.