Tăriceanu: Ordonanţa privind interceptările trece de Senat prin adoptare tacită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările va fi adoptată tacit de Senat, pentru că termenul se împlineşte joi şi a precizat că indiferent de parcursul acestei Ordonanţe la Camera Deputaţilor, ALDE are pregătit un proiect privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri faptul că din cauza lipsei cvorumului la Senat, legea privind aprobarea Ordonanţei privin interceptările va fi adoptată tacit pentru că intervalul pentru dezbatere în plen se încheie joi aceasta. „Am discutat chiar astăzi cu unii dintre colegii din Biroul Permanent pentru a găsi o soluţie. Nu avem o soluţie la îndemână şi mie mi se pare totuşi că subiectul este mult prea important ca să fie rezolvat în acest fel. Camera Deputaţilor este camera decizională şi nu va rămâne decât ca această Ordonanţă să fie dezbătută în Cameră şi aprobată sau respinsă”, a explicat Tăriceanu.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului a precizat că, indiferent de ceea ce se va întâmpla în Camera Deputaţilor, din partea grupului ALDE există deja iniţiativă pregătită pentru crearea Autorităţii Naţionale de Interceptări. „Acest proiect de lege se bazează pe pachetul de legi privind securitatea naţională depus şi intrat în dezbaterea Parlamentului începând din 2007. Este una din componentele acestui pachet legislativ pe care împreună cu colegii mei l-am adus la zi şi am făcut câteva modificări neesenţiale. Principiul este acelaşi: o comunitate independentă de informaţii care serveşte toate celelalte autorităţi care au dreptul să obţină accesul la convorbirile telefonice şi această autoritate independentă trebuie să ne dea tuturor sentimentul şi garanţiile necesare că drepturile şi libertăţile cetăţenilor nu sunt încălcate”, a adăugat Tăriceanu.

Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au dat la 26 aprilie, un raport de respingere la Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, în favoarea ordonanţei înregistrându-se doar 4 voturi favorabile şi 10 abţineri.

Citeşte şi: 

Raluca Prună a găsit o sală goală la Comisia Juridică, unde ar fi trebuit să se discute ordonanţa interceptărilor

Ministurl Justiţiei Raluca Prună s-a prezentat la Comisia Juridică, unde ar fi trebuit să se discute ordonanţa interceptărilor, dar în sală se aflau doar doi senatori, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Ministrul Justiţiei, atacat pe un text trunchiat

Ordonanţa de Urgenţă care dă dreptul Serviciului Român de Informaţii să facă acte de urmărire penală inflamează spiritele. Politicieni importanţi precum Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu au atacat-o pe Raluca Prună pe care au numit-o „kaghebistă” şi „comunistă fascistă”.