Ponta le cere socialiştilor europeni să nu organizeze congresul la Bucureşti din cauza „războiului politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta le-a trimis vineri o scrisoare liderilor Partidului Socialist European (PES) în care cere organizarea Congresului din septembrie la Bruxelles, lucru justificat de „inabilitatea“ oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu.

La începutul scrisorii, Ponta trece în revistă faptul că „România a trecut în ultimele două luni printr-o serioasă criză politică, care a atras atenţia presei internaţionale, a Comisiei Europene şi critici acerbe din partea reprezentanţilor PPE”.

Ponta subliniază faptul că la referendumul din 29 iulie s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu un număr de „7,5 milioane de cetăţeni, faţă de numărul de 5,2 milioane de voturi cu care a fost ales în 2009”.

„Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiţionat acordat de PPE şi a inabilităţii noastre de a explica mass media exact condiţiile constituţionale şi politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes şi au afectat imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului pe care îl conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmaţiilor făcute de una dintre părţi şi este obligaţia mea ca, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situaţia din ţara mea", scrie Victor Ponta în scrisoarea adresată liderilor PES, Sergei Stanishev şi Philip Cordery. 

Premierul susţine că evenimentele recente, precum rezultatul votului la referendum, rezultatele economice pozitive reflectate de FMI, respectarea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale şi garantarea independenţei justiţiei îi vor ajuta să demonstreze în perioada următoare „cât de grav au fost dezinformate şi manipulate mass media şi Comisia Europeană de către Traian Băsescu în scopul supravieţuirii sale politice”.

Victor Ponta a transmis prin contul său de Facebook că a cerut schimbarea locului de desfăşurare a Congresului pentru ca acesta să nu fie „bruiat de războiul nostru intern” şi că „un Congres PES organizat la Bucureşti ar fi creat prilejul ca disputele ideologice dintre socialişti şi populari să fie acoperite de tentativele manipulare şi dezinformare ale pedeleilor”.

Partidul Socialist European ar fi urmat să susţină un Congres la Bucureşti, eveniment care se organizează de două ori la fiecare cinci ani. În cadrul acestui congres se va alege noul preşedinte al formaţiunii.  Până în momentul de faţă, singurul candidat este Sergei Stanishev, fost prim-ministru şi lider al Partidului Socialist Bulgar, care a fost ales pe 24 noiembrie 2011.