„Naţionalismul“ liderilor maghiari i-a dezbinat pe deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii s-au certat ieri din cauza declaraţiei politice prin care Legislativul ­dezavua afirmaţiile oficialilor maghiari de la Târgu-Mureş privind autonomia teritorială pe criterii entice.

Votul a fost unul controversat: PDL consideră respinsă declaraţia, iar reprezentanţii PSD susţin că ea a fost adoptată. Documentul a întrunit 142 de voturi "pentru", 110 "împotrivă "şi 25 de abţineri. Nouă deputaţi democrat-liberali s-au pronunţat în favoarea acestui demers, iar zece dintre ei nu şi-au exprimat votul, spre nemulţumirea partenerilor de guvernare de la UDMR.

Cum s-a răzgândit PDL

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat iniţial că declaraţia a fost adoptată şi a închis şedinţa. În timp ce o parte a parlamentarilor părăsiseră deja sala, Oltean a reluat, pe neaşteptate, lucrările anunţând respingerea documentului pe motiv că acesta nu a întrunit 143 de voturi, adică jumătate plus unu din cei 284 de deputaţi prezenţi.

Răzgândirea lui Oltean a stârnit protestele Opoziţiei, deputatul PSD Aura Vasile acuzându-l pe liderul democrat-liberal de încălcarea Regulamentului. Proiectul de declaraţie a fost elaborat de Comisia de politică externă, după ore de dispute şi negocieri la virgulă.

Potrivit textului, „Camera Deputaţilor deplânge faptul că s-a încercat folosirea în scopuri politice a sărbătorii de 15 martie şi în cadrul unor manifestări publice din România unii demnitari maghiari au folosit o retorică cu accente naţionaliste". „Sunt inacceptabile declaraţiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritorială pe criterii etnice", se mai arată în declaraţia deputaţilor.