LIVE TEXT Referendum în București. 40,97 % prezență la vot. Cum au votat bucureștenii
0Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, a avut loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori au fost așteptați Capitalei la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot. Peste 60% din cei care s-au prezentat au răspuns DA. Prezența la vot a fost de 40,97 %.
UPDATE ORA 22.15 Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan le-a mulțumit bucureștenilor care au participat la referendum, care au fost votat majoritar cu DA la ambele întrebări propuse de el (ca și la cea de-a treia, referitoare la prevenire a consumului de droguri în şcoli), distribuind o fotografie cu o pizza.
„Mulțumesc pentru vot”, a scris Nicușor Dan în mesajul care a însoțit fotografia.
UPDATE ORA 22.00 Nicușor Dan spune că referendumul inițiat de el este un pas crucial pentru a aduce orașul la normalitate și pentru a accelera dezvoltarea sa, reducând decalajul față de capitalele din Europa și a precizat că, dacă Parlamentul nu va transpune rezultatele referendumului în legislație, există și un alt plan privind inițiativele propuse.
UPDATE ORA 21.30 Declarațiile primarului general:
„Vreau să mulțumesc bucureștenilor care au venit în număr așa mare la referendum. Prin voința lor, orașul revine la normalitate. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp”, a spus Nicușor Dan după încheierea referendumului.
UPDATE ORA 21.00 Procesul electoral s-a încheiat la referendumului inițiat de primarul Nicușor Dan (ca și la scrutinul pentru alegerea noului președinte al României).
Situația prezenței la vot la referendum, la ora 21,00 este, potrivit AEP: 40,97%.
La întrebarea „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”, 64,5% dintre votanți au spus DA la întrebările lui Nicușor Dan, potrivit unuia dintre exit poll-uri, iar 35,5 au spus NU.
La întrebarea „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”, 67,3 votanți au spus DA și 32,7 au răspuns NU.
La întrebarea „Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”, 82,9% dintre votanți au spus DA și 17,1% au spus NU.
UPDATE ORA 20.00 Aproape de ora 20.00, prezența la vot pentru referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a trecut de 39%. Datele AEP arătau că peste 700.00 bucureșteni și-au exprimat opinia până la această oră cu privire la cele trei întrebări tipărite pe buletinul de vot, din totalul de 1.786.929 alegători înscriși în listele electorale permanente. 10.920 dintre ei au votat pe liste suplimentare, iar 1.704 prin intermediul urnei mobile.
UPDATE ORA 17 Referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan a atins pragul de 30%.
UPDATE ORA 16.50
Urmează să se atingă pragul de prezență de 30% pentru referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan.
UPDATE ORA 15.25 Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică 24 noiembrie, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum indiferent de data la care au obţinut viza.
UPDATE 14.05 Peste 348.000 de bucureșteni au votat la referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan, prezența la vot fiind până acum de 19,4%.
UPDATE ORA 13.45 Aproape 300.000 de bucureșteni au votat până acum la referendum, ceea ce corespunde unei prezențe de aproape 17%.
UPDATE ORA 12 Aproape 208.000 de bucureșteni au votat până la ora 12 la referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan, ceea ce reprezintă o prezență de 11,6%. „Am votat pentru referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu o alocare corectă a banilor, pentru o capitală dezvoltată. Dar mai ales, am votat, ca întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare!”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.
UPDATE ORA 11.30 Peste 135.000 de bucureșteni au votat până la ora 11 la referendum, ceea ce corespunde unui procent de 7,61%.
UPDATE ORA 10 Conform datelor furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până la ora 10,00, au votat la referendumul iniţiat în București de primarul general Nicuşor Dan, 77.757 de oameni, ceea ce reprezintă un procent 4,35% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
În Capitală, pe listele permanente sunt înscrişi în total 1.786.929 alegători.
Duminică, 24 noiembrie, începând cu ora 7.00 dimineața, începe votarea în cadrul referendumului propus de Nicușor Dan în Capitala României. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați la urne, pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinul de vot.
Citiți mai multe despre cele trei întrebări, regăsite pe buletinele de vot, aici: Cele trei întrebări la care bucureștenii sunt chemați sǎ răspundă la referendum.
La vot pentru Referendumul lui Nicușor Dan se pot prezenta doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în București, inclusiv cei care împlinesc vârsta de 18 ani în ziua votării. Procesul de votare, la referendumul din București, va avea loc între orele 7.00 și 21.00, pe 24 noiembrie.
Despre organizare și condițiile de votare puteți afla mai multe aici: Aproape 1,8 milioane de alegători din București sunt așteptați duminicǎ la referendum. Care e procedura de vot
Nicușor Dan a venit cu ideea organizării referendumului justificând cǎ a constatat că primăriile de sector primesc prea mulți bani, iar Primăriei Generale îi rămâne un buget foarte mic pentru investiții. Prin acest referendum se urmărește schimbarea partajării fondurilor în mod echitabil, la nivel administrativ, în București.
Ce spune Nicușor Dan despre motivele organizării referendumului, dar și modul ingenios prin care acesta a fost promovat, puteți afla mai multe aici: Bugetul ca o pizza: modul neconvențional ales de Nicușor Dan pentru a susține referendumul în București. „O explicație pe înțelesul oricui”
În hora referendumului au intrat și partidele politice. Mai precis, liderii PSD au vrut să participe activ la referendum și au fost de acord cu organizarea acestuia doar dacă va fi acceptată și o întrebare adresată bucureștenilor,pe buletinele de vot, propusă de social-democrați. Mai precis, cea de-a treia, legată de consumul de droguri în școli.
Despre discuțiile avute de Nicușor Dan cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și implicarea social-democraților în referendum puteți citiți aici: De ce vrea PSD să fie jucător la referendumul lui Nicușor Dan: Vor să țină sub control ce se întâmplă la București