Liderii USL susţin că decizia de a participa separat la europarlamentare „nu este irevocabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. FOTO: gov.ro

Copreşedinţii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au declarat duminică seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că decizia legată de participarea separată a PSD şi PNL la alegerile pentru Parlamentul European din 2014 nu este irevocabilă, susţinând că vor ţine cont şi de contextul politic actual pentru o nouă analiză a acestei teme.

Declaraţiile celor doi preşedinţi de partid au fost realizate prin telefon, ambii considerând că decizia de participare la alegerile europarlamentare a celor două partide politice poate fi schimbată.

„Nu este o decizie irevocabilă. Este o decizie asupra căreia am convenit tacit şi împotriva căreia nu văd motive. Sigur, noi am luat această decizie într-un moment în care nu era pusă la îndoială nici unitatea USL, nici viitorul acesteia nu era pus la îndoială. Ni s-a părut că suntem suficient de maturi ca lideri, ca formaţiuni, şi pare în continuare că ducem o campanie de competiţie, nu de omor între noi, care în timpul ăsta vom guverna împreună, care după aceea mai avem obiective împreună, preşedinţia, guvernarea până în 2016, în contextul în care ne aflăm acum, sigur, poate e o întrebare dacă nu trebuie să ne mai gândim", a afirmat liderul liberal.

Preşedintele PNL a precizat că subiectul candidaturii separate la europarlamentare nu este unul problematic privind evoluţia şi viitorul USL.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a fost de acord cu ceea ce a afirmat Antonescu, dar a afirmat că există anumite elemente care ridică discuţii, fără a le preciza clar, în afară de faptul că cele două partide provin din familii politice diferite.

„În primul rând, ţinând de faptul că mergem în grupuri parlamentare diferite, noi avem un candidat, Martin Schultz, şi nu ştiu dacă liberalii pot face campanie pentru Martin Schultz. S-ar putea chiar să luăm mai multe voturi separat decât împreună, însă nu este irevocabilă (n.r. – decizia). Dacă la un moment dat vom constata că este o situaţie politică specială, nu ar fi nicio problemă să ne reunim pe listă”, a declarat liderul de la Palatul Victoria.

Ponta a punctat şi faptul că cele două partide trebuie să aibă propria viziune potrivit spectrului politic de la care se revendică.

Prim-ministrul României nu a uitat menţionarea preşedintelui Traian Băsescu în intervenţia sa, cerând ca alegerile europarlamentare să fie axate pe alte probleme nu pe subiectul reprezentat de intervenţiile liderului de la Palatul Cotroceni.