Europarlamentarele, amânate în caz de referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile vor fi amânate automat dacă preşedintele va convoca o consultare populară în aceeaşi zi cu scrutinul, au decis deputaţii jurişti, care au acceptat un amendament la Legea

Alegerile vor fi amânate automat dacă preşedintele va convoca o consultare populară în aceeaşi zi cu scrutinul, au decis deputaţii jurişti, care au acceptat un amendament la Legea referendumului, iniţiat de pesedistul Eugen Nicolicea.

Comisia juridică din Cameră a rediscutat una dintre propunerile de modificare ale Legii referendumului considerate neconstituţionale de Curtea Constituţionlă, pe motiv că îi interzicea şefului statului să convoace o consultare populară cu trei luni înainte sau după orice fel de alegeri. Senatul a respins actul normativ, însă deputaţii au votul decisiv.

Autorul amendamentului a declarat că nu a urmărit decât să-i creeze "un cadru propice" lui Traian Băsescu. "Preşedintele, prin textul pe care l-am adoptat, poate să facă referendum când doreşte, dar fără a fi absolut deloc influenţat de alegerile parlamentare, locale sau prezidenţiale", a explicat Nicolicea. Democraţii, singurii care s-au opus propunerii în comisie, au anunţat că vor contesta actul normativ la Curtea Constituţională, dacă plenul îl va adopta.

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat, pentru Mediafax, că modificarea respectivă denotă "spaima faţă de votul uninominal" a partidelor care au fost de acord cu amendamentul. Şeful statului declara în august că va declanşa un referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele - 25 noiembrie - pentru introducerea uninominalului în două tururi, dacă legea nu va fi adoptată de parlament cu 30 de zile înainte de data scrutinului. (Bogdan Costache)