Dragoş Bănescu, numit în conducerea Ministerului Justiţiei. Cine e noul secretar adjunct al MJ, trecut recent prin alte două ministere şi trei CA-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Bănescu a ajuns acum secretar general-adjunct la Ministerul Justiţiei / FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Dragoş Bănescu a fost numit de premierul Florin Cîţu în funcţia de secretar generaj-adjunct al Ministerului Justiţiei, o funcţie nou înfiinţată de actuala conducere, susţin surse guvernamentale. Anterior, în Cabinetul Cîţu Bănescu a fost secretar general-adjunct la Tineret şi Sport, apoi la Economie, dar a fost numit şi în mai multe consilii de administraţie.

Premierul Florin Cîţu a semnat ieri „aplicarea mobilităţii” lui Dragoş Ionuţ Bănescu din funcţia de secretar general-adjunct de la Economie în cea de secretar general adjunct la Ministerul Justiţiei. Potrivit unor surse guvernamentale, până în prezent nu a existat nicio funcţie de secretar general adjunct la MJ, fiind doar secretar general, adică Horaţiu Radu. De altfel, o noutate este faptul că noua persoană propusă nu este jurist de profesie, fiind la bază economist. Practic, ar fi a doua persoană din conducerea MJ care nu are pregătire juridică, după ministrul interimar Lucian Bode. 

Surse politice susţin că Bănescu a avut sprijin din partea conducerii Guvernului şi în vară, când înaltul funcţionar a fost mutat de la Ministerul Tineretului şi Sportului la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, tot pe funcţia de secretar general-adjunct. 

De altfel, Dragoş Bănescu a tot ocupat funcţii de secretar general sau secretar general adjunct de pe vremea Guvernului Boc. În perioada septembrie 2010 - martie 2012 a fost secretar general la Ministerul Finanţelor, iar odată cu venirea PSD la putere a fost secretar general adjunct la Ministerului Mediului (mai 2012 - aprilie 2014). Ulerior, a fost mutat secretar general adjunct şi apoi secretar general al Ministerul Muncii.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, depuse când a fost numit secretar general adjunct la Economie, pe lângă salariul de la Ministerul Tineretului şi Sportului, noul secretar general adjunct al MJ a primit bani pentru prezenţa în trei Consilii de Administraţie, la INCAS „Elie Carafoli”, INCD „GEOECOMAR” şi SC Electromecanică Ploieşti. Nu în ultimul rând, Bănescu a fost şi membru al comisiei tehnice al Loteriei Române. 

Premierul Florin Cîţu a semnat luni revocarea din funcţii a Ramonei Moldovan, secretarul general de la Ministerul Transporturilor, precum şi a lui Damian Florea, din funcţia de secretar general-adjunct la Ministerul Culturii. Şeful Guvernului l-a eliberat din funcţie şi pe Cristian Pistol, fost consilier al său, dat fiind faptul că Pistol va ocupa funcţia de director general al CNAIR.