Deputaţii au respins ordonanţa privind alocaţiile. Guvernul Orban este obligat acum să le dubleze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul lui Marcel Ciolacu vrea respectarea legii privind dublarea alocaţiilor FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Drept urmare, Guvernul este obligat să aplice legea prin care alocaţiile se dublează de la 150 la 300 de lei.

UPDATE: Camera Deputaţilor a respoins ordonanţa de urgenţă privind amânarea dublării alocaţiilor. Prin urmare, Guvernul Orban este obligat ca de la 1 septembrie să dubleze alocaţiile pentru copii.

Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri.

Dacă preşedintele Iohannis va promulga legea de respingere a ordonanţei prin care alocaţiile erau crescute etapizat, va intra în vigoare legea iniţială, promulgată de Iohannis, prin care alocaţiile sunt dublate. Peşedintele poate ataca legea adoptată azi la CCR sau o poate retrimite în Parlament. Dublarea alocaţiilor va avea loc doar după ce legea este publicată în Monitorul Oficial.

***

PNL a cerut la începutul şedinţei din Camera Deputaţilor reîntoarcerea la comisii pentru două săptămâni a proiectului de lege privind creşterea progresivă a alocaţiilor. PSD a anunţat că se opune, la fel ca şi celelalte formaţiuni, cu excepţia PNL. 

Social-democraţii, care au reuşit să-şi găsească inclusiv PMP ca aliat pe tema alocaţiilor, vor menţinerea dublării alocaţiilor, nu creşterea doar cu 20%. 

Liberalii au lansat mai multe atacuri la adresa PSD, în mesajul acestora fiind subliniată inconştienţa social-democraţilor. „Disperaţi aţi fost, disperaţi sunteţi. Vreţi doar voturi”, le-a transmis deputatul Tinel Gheorghe. 

Social-democraţii mai tineri le-au bătut obrazul celor din PNL pentru faptul că încearcă o creştere nsemnificativă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul pensiilor. Conform legii, pensiile ar fi trebuit crescute cu 40%, nu cu 14%, aşa cum a decis partidul.

Unul dintre deputaţii USR a mers la microfonul central şi le-a sintetizat situaţia: „Unii vă faceţi hoţi, alţii vă faceţi proşti! Păcat! Însă şi unii, dar şi ceilalţi, aveţi dreptate”.

Mai multe pentru tine:
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”