Cum funcţionează telefonul fără fir dintre Palate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că nu a mai discutat cu preşedintele Klaus Iohannis din 5 iunie şi a admis că refuză să vorbească la telefon cu şeful Cancelariei de la Cotroceni, Dan Mihalache, care l-a contactat în repetate rânduri. În schimb,  preşedintele Iohannis a comunicat cu Guvernul, prin intermediul vicepremierului Gabriel Oprea, care l-a înlocuit pe Victor Ponta cât timp acesta s-a aflat în Turcia.

Scurtcircuitul de comunicare dintre cele două Palate a ajuns în atenţia presei după ce şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, s-a plâns, într-o emisiune la Antena 3, că Ponta nu îi răspunde la telefon.

„El (Ponta - nr.) nu mai nimereşte telefoanele, nu mai vorbeşte deloc. E un comportament bizar de comunicare doar prin intermediul televiziunilor“, a spus Mihalache.

Replica lui Ponta nu s-a lăsat aşteptată. „Cum să nu răspund la telefon? Eu, când mă sună preşedintele României, domnul Dan Mihalache, sigur că nu răspund. Când mă sună preşedintele pe hârtie, domnul Iohannis, răspund“, a declarat Ponta, luni, înaintea şedinţei PSD.

Tot ieri, Ponta a declarat că nu a mai vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 5 iunie, de unde reiese că Iohannis nu l-a sunat pe premier, dar nici şeful Guvernului nu a făcut vreun demers în acest sens. Mai mult, Ponta a lipsit şi de ceremonia depunerii jurământului de către noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, eveniment care ar fi putut reprezenta o ocazie de a discuta cu preşedintele.  Preşedinţia şi Guvernul comunică, totuşi, printr-o interfaţă, mai exact, prin vicepremierul Gabriel Oprea, care a fost prezent la învestirea lui Matache şi care, de altfel, s-a consultat cu preşedintele Iohannis în perioada în care Ponta era plecat, pe tema creşterii salariilor demnitarilor.

Ruptura Ponta-Dragnea

Ruptura dintre Ponta şi Iohannis se reproduce şi la nivelul conducerii PSD, în ce priveşte legătura dintre  Dragnea şi premier. Astfel, în timpul absenţei lui Victor Ponta, Dragnea a admis că nu a ştiut de plecarea premierului. Întrebat de jurnalişti, la data la care Ponta lipsea din ţară, daca ştie ceva despre premier, Dragnea a răspuns, vizibil iritat: „Nu mai am veşti. Dacă aflaţi voi... Oricum, când se întoarce ne găseşte aici“.

La câteva zile distanţă, însă, Dragnea a conversat, într-un cadru relaxat, cu vicepremierul Gabriel Oprea. Chiar ieri, Oprea a declarat că este prieten de 15 ani cu Liviu Dragnea. „Respect decizia PSD, care în mod categoric i-a dat votul lui Liviu Dragnea. Suntem prieteni de peste 15 ani, putem bea şi vinuri reci şi ceaiuri fierbinţi, important este ca această coaliţie de guvernare să se axeze şi mai mult pe guvernare“, a spus Oprea, adăugând că Victor Ponta „este un bun prim-ministru“.

„Stilul lui Iohannis nu-l ajută pe Ponta“

Consultantul politic Alex Macoveiciuc a declarat astăzi, la Adevărul Live, că stilul de comunicare practicat de Klaus Iohannis este, de fapt, o piedică pentru Victor Ponta.

„Sunt două citiri, de exemplu, faptul că Gabriel Oprea vorbeşte cu Klaus Iohannis, deşi Victor Ponta nu vorbeşte cu Klaus Iohannis poate însemna că Oprea este intermediarul lui Ponta în faţa lui Klaus Iohannis şi asigură o minimă comunicare între cele două Palate. În al doilea rând, pot să o citesc şi politic, în sensul în care Gabriel Oprea vrea să-şi menţină un loc într-o viitoare coaliţie de guvernare. 

Altfel, două lucruri sunt evidente. Cel mai bun duşman pentru Băsescu era Ponta, mergeau ca tusea şi junghiul împreună, nu vorbeau foarte des, aşa cum au vorbit la începutul colaborării Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Stilul pe care îl are Iohannis nu îl ajută pe Ponta, nu are un scandal de pe urma căruia să poată capitaliza politic“, a arătat Macoveiciuc.