Asistentul lui Hillary Clinton este preocupat de decizia Curţii Constituţionale de finalizare a referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philip H. Gordon

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, s-a interesat în discuţia cu premierul Ponta despre evoluţiile politice recente din România şi a exprimat o serie de preocupări faţă de decizia Curţii Constituţionale de finalizare a procedurii referendumului, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat redactat la finele întâlnirii, Executivul arată că premierul Victor Ponta a oferit oficialului american informaţii relevante pentru subiectele ce preocupă partea americană, apreciind că această vizită va contribui la o mai bună informare asupra evoluţiilor şi opţiunilor democratice din România.

A fost subliniat interesul Guvernului pentru ca instituţiile în drept să emită cât mai curând posibil decizii privind rezultatul final al referendumului, astfel încât agenda de priorităţi a României în plan economic şi social să poată avansa mai rapid, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte stadiul de implementare a obiectivelor Parteneriatului Strategic, ambele părţi au reafirmat importanţa menţinerii setului de priorităţi deja convenite.

Victor Ponta a reafirmat angajamentul Guvernului pentru acest Parteneriat ca pilon de bază al politicii externe a României. Premierul a făcut o scurtă informare asupra discuţiilor din aceste zile cu delegaţia comună a FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, precum şi asupra obiectivelor Executivului în următoarele luni.

Oficialul american s-a întâlnit anterior atât cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cât şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu. În discuţia de la Palatul Cotroceni, Philip Gordon i-a transmis preşedintelui interimar că autorităţile de la Washington sunt preocupate de evoluţiile politice din România.

Asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, Philip H. Gordon, a venit la Bucureşti „pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni guvernamentale care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului".

Gordon va avea întâlniri şi cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri.