Antonescu: „Acordul de coabitare dintre Ponta şi Băsescu este caraghios. Nu puteam să-i opresc să semneze"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu nu este de acord cu pactul de coabitare dintre Ponta şi Băsescu FOTO Mediafax

Crin Antonescu, liderul PNL, a catalogat acordul de coabitare semnat între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, drept „un act caraghios". El susţine că acest pact nu va avea valoare şi a adăugat că, în opinia sa, acest pact nu ar fi trebuit semnat niciodată. „Ar fi ţipat Băsescu de două ori scurt - nu ştiu dacă se şi auzea - şi-l punea pe Victor Ponta".

„Convingerea mea este că nici întâlnirea, nici semnarea nu aveau rost. Ele comportau nişte riscuri de imagine pentru noi, pentru semnatar şi nu merita acest risc", a precizat Crin Antonescu.

Liderul PNL susţine că un astfel de pact nu are o valoare prea mare, mai ales în relaţiile internaţionale. "E caraghios nu pentru că stabileşte numărul şi persoana adresării, dar e caraghios pentru că vine ca şi cum ar putea întări tratate internaţionale", a explicat Antonescu. "Apartenenţa României la NATO (...) E ca şi cum un pact între doi inşi, semnat pe picior, la ora 22.50, ar ţine în picioare tratate internaţionale semnate de România. Sunt lucruri caraghioase", a comentat Antonescu.

E caraghios (...) convingerea mea este că nici întâlnirea, nici semnarea nu aveau rost (Crin Antonescu)



Chiar dacă a participat la întâlnirea de la Cotroceni, în care s-a semnat acest acord, Crin Antonescu susţine că a fost prezent doar fizic şi nu a fost de acord cu mişcarea. „Am fost martor, fizic nu puteam să-i opresc să semneze", a precizat liderul PNL.

Antonescu a explicat şi care au fost mecanismele din spatele acestui pact de coabitare. El a explicat că Victor Ponta a dorit să evite o nouă criză politică. "Eu cred că n-ar fi făcut nimic (Băsescu - n.r.), ar fi ţipat de două ori scurt - nu ştiu dacă se şi auzea - şi-l punea pe Victor Ponta", a comentat preşedintele PNL.

Cât despre faptul că documentul a fost înmânat ulterior de Traian Băsescu mai multor lideri europeni, Antonescu a calificat momentul drept un spectacol pe care vrea să-l uite, pentru că "aşa ceva nu i s-a mai întâmplat niciodată acestei biete ţărişoare".