Alegeri prezidenţiale 2014. Estimare ACL: 50%- Victor Ponta; 50%- Klaus Iohannis. PSD: Ponta - 53%, Iohannis - 47%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele furnizate de PSD indică faptul că, la ora 16.00, candidatul PSD ar fi fost votat de 53% din români, în timp ce pentru prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, şi-ar fi exprimat opţiunea de vot 47% din electorat. Datele ACL arată diferit: 50% pentru Victor Ponta la 50% pentru Klaus Iohannis. Se observă o scădere a candidatului PSD în ambele exit-poll-uri.

UPDATE: Exit-poll-ul PSD îl indică pe Victor Ponta pe primul loc, cu 53%, pe când Iohannis a obţinut 47% din sufragii. Datele sunt valabile până la ora 16.00.

UPDATE: Ultimele date venite de la ACL arată că până la ora 17.00 Klaus Iohannis şi Victor Ponta au obţinut, la egalitate, 50% din voturile exprimate. Exit-poll-ul ACL nu a luat în calcul voturile din diaspora.

UPDATE: Până la ora 14.00, candidatul PSD a fost votat de 56,44% din alegători, pe când Iohannis a obţinut 43,56%, potrivit exit-poll-ului PSD.

UPDATE: Ultimele date furnizate de ACL pentru ora 13.00 arată că Victor Ponta conduce cu 51,5%, urmat de Klaus Iohannis, cu 48,5%.

UPDATE: PSD spune că până la ora 13.00, Victor Ponta a fost votat de 59% din alegătorii care s-au prezentat la urne, pe când candidatul ACL a obţinut 41% din sufragii.

Victor Ponta scade atât în exit-poll-ul venit din zona PSD, cât şi în datele furnizate de ACL. De la ultima informare venită de la PSD, pentru ora 09.30, Victor Ponta a scăzut cu cinci procente în favoarea contracandidatului său Iohannis. De cealaltă parte, exit-poll-ul ACL arată că Iohannis a crescut cu aproximativ patru procente, diferenţa dintre cei doi contracandiaţi la ora 13.00 fiind de numai trei procente.

UPDATE: Potrivit unor surse din interiorul ACL, până la ora 12.00, Victor Ponta a fost votat de 56% din alegători, pe când contracandidatul său, Klaus Iohannis, a obţinut 44% din voturile românilor care au ieşit la vot.

La ora 9.30, Victor Ponta fusese votat de 64% din electorat, iar Klaus Iohannis de 36%. Se poate observa dinamica pozitivă a votului în cazul lui Klaus Iohannis, care, în numai o oră şi jumătate, a câştigat 3 procente. 

Potrivit sociologilor, dinamica este firească, întrucât experienţa a arătat că electoratul de stânga votează cu preponderenţă în prima parte a zilei, iar cel de dreapta îndeosebi după-amiază.

Aproape 5 milioane de români şi-au exprimat votul până la ora 13.00, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). Numărul de votanţi este cu trei procente mai mare decât în turul I.

În curs de actualizare.