Video 30 septembrie: Mihai Constantin și Monica Bellucci împlinesc 60 de ani

0
Publicat:

Data de 30 septembrie a marcat ziua în care au venit pe lume multe persoane importante din toate domeniile, precum actrița italiană Monica Belucci, actorul român Mihai Constantin sau gimnasta română, Andreea Răducan, dar și multe alte evenimente care au marcan istoria.

Monica Bellucci și Mihai Constantin împlinesc 60 de ani FOTO Shutterstock

În ordine cronologică, acestea sunt cele mai importante evenimente care s-au petrecut pe data de 30 septembrie.

1846: Prima extracție de dinți fără durere

La data de 30 septembrie, acum 178 de ani, a avut loc prima extracție dentară fără durere, realizată sub narcotic.

Extracția a fost realizată de dentistul William Thomas Green Morton, pe pacientul său, Eben Frost.

1880: Este realizată prima fotografie a Nebuloasei Orion

Prima fotografie a Nebuloasei Orion a fost realizată de către astronomul american Henry Draper. 

Această nebuloasă este una dintre cele mai strălucitoare nebuloase, care poate fi văzută cu ochiul liber în timpul nopții. Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor și a sistemelor planetare aflate în jurul lor, din nori de gaz și praf.

Nebuloasa Orion

Astronomii au observat în mod direct discuri protoplanetare, pitice brune, mișcări intense și violente de gaz precum și efectele ionizării fotonilor în jurul stelelor masive din nebuloasă.

1932: A murit Constantin Coandă, general român și profesor de matematici

Constantin Coandă a fost un general român, fost profesor de matematici la Școala națională de poduri și șosele din București și, pentru o scurtă perioadă (24 octombrie - 29 noiembrie 1918), cel de-al 26-lea președinte al Consiliului de Miniștri și ministru de externe al României.

Fiu al lui Mihalache Coandă și al Theodorei Coandă, fiica unui armator grec care făcea comerț pe Dunăre, spre Calafat, Constantin Coandă era fratele amiralului Ion Coandă.

Constantin Coandă

Printre cei 7 copii ai săi (5 băieți și 2 fete) s-a numărat și celebrul Henri Coandă. Constantin a fost primul fiu al familiei, fiind urmat de Ion, Petre, Zoe, Alina și Aneta.

30 septembrie 1955 - A murit actorul american James Dean

Cunoscut mai ales datorită rolurilor sale din filmele „Rebel fără cauză/ Rebel Without a Cause“, „La Est de Eden/ East of Eden“ şi „Giant“James Dean  (n. 1931) a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de maşină.

James Dean

1957: S-a născut Fran Drescher, actriță nord-americană

Francine Joy Drescher este cunoscută în principal pentru rolul său din serialul „The Nanny”, dar și pentru râsul său și vocea sa nazală.

Vocea sa și stilul său de vorbire au devenit insprirație pentru personajul Janice Litman din serialul „Friends”.

1964: Se naște actorul român Mihai Constantin

Mihai Constantin este un actor român de teatru, film și televiziune. El este fiul actorului George Constantin și al mezzosopranei Iulia Buciuceanu, sora actriței Tamara Buciuceanu.

Unul dintre rolurile pentru care este cunoscut este cel al lui Ionică, din Liceeni. 

În filmografia sa se mai regăsesc și serialele TV „Călătorie de neuitat” și „Poveste imorală”, dar și filmele „Extemporal la dirigenție”, „Balanța”, „Triunghiul morții”.

În același an se naște și actrița italiană Monica Bellucci

Născută în Citta di Castello, o comună din provincia Perugia, Italia, pe 30 septembrie 1964, Monica Bellucci s-a bucurate de trăsături fizice de excepţie, devenind muza multor designeri, fiind recunoscută drept una dintre cele mai frumoase actriţe europene.

Puțină lume știe că, iniţial, a început o carieră în domeniul juridic, dar, în timp ce era studentă a lucrat ca fotomodel. A debutat ca actriţă de televiziune în 1990, iar la Hollywood a devenit cunoscută doi ani mai târziu, cu rolul din filmul „Dracula“ al lui Francis Ford Coppola.

Rolul din „L'appartement“ (1996) a fost cel care a propulsat-o, urmând apoi interpretări în „Malena“ (2000), „Suspect de crimă/ Under suspicion“ (2000), „Frăţia lupilor/ Le Pacte des loups“ (2001), dar şi în şocantul „Ireversibil/ Irreversible“, de Gaspar Noe, alături de fostul ei soţ, actorul Vincent Cassel.

30 septembrie 1975: S-a născut gimnastul și antrenorul român Marius Urzică 

Marius Urzică împlinește 48 de ani. Singurul campion olimpic al gimnasticii masculine româneşti, supranumit „Regele calului cu mânere“,  Marius Urzică a cucerit medalii la toate competiţiile majore.

În 2000, la Sydney, a devenit campion olimpic la cal, cucerind alte două medalii de argint şi una de bronz la cea mai importantă competiţie polisportivă din câte se organizează. Fost triplu campion mondial şi european, Marius Urzică a rămas devotat sportului în care a făcut prformanță. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, fostul gimnast şi actual antrenor a povestit despre cele mai dificile momente din carieră şi modul în care le-a depăşit, deşi oamenii îi vedeau parcursul încheiat.

Marius Urzică

Nici măcar atunci când medicii nu îi mai dădeau nicio şansă nu a renunţat la gimnastică. „Totul stă în pasiune şi în forţa de a lupta”, spune Marius Urzică.

30 septembrie 1983: S-a născut gimnasta română Andreea Răducan

Andreea Mădălina Răducan împlinește 40 de ani. De-a lungul carierei, Andreea a cucerit două medalii olimpice în 2000 (aur cu echipa şi argint la sărituri), plus zece medalii la Campionatele Mondiale şi Europene.

La Jocurile Olimpice din 2000, găzduite de Sydney a trăit drama vieții ei: a pierdut aurul olimpic, câștigat la individual compus din cauza unor pastile de Nurofen pe care le-a primit din partea doctorului echipei pentru o banală răceală. Cazul a fost ultramediatizat în presa internațională.

După un proces dureros, doctorul echipei României a fost găsit vinovat de neglijență, pentru că ar fi trebuit să știe că medicamentul respectiv conține o substanță interzisă. Drept urmare, el a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Andreea Răducan a rămas fără aurul de la individual compus, dar a păstrat titlurile olimpice câștigate cu echipa României și la sărituri.

30 septembrie 2015: A murit interpretă de muzică populară Lucreția Ciobanu.

Născută în 1924, în localitatea Topârcea, din judeţul Sibiu, Lucreţia Ciobanu a devenit cunoscută pentru interpretarea doinelor ardeleneşti şi a muzicii folclorice din zona Sibiului. A fost supranumită de „Doamna Munţilor”, datorită faptului că o parte importantă din repertoriul său a fost constituit din cântece păstoreşti.

Contribuţia sa la promovarea folclorului românesc i-a adus Lucreţiei Ciobanu numeroase distincţii. Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a conferit artistei Crucea Naţională „Serviciul Credincios clasa a III-a”, în noiembrie 2002, această distincţie fiind urmată de „Ordinul Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer, categoria D - „Arta Spectacolului, în 2004. „Doamna Munţilor” a mai primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, în August 2013.

Lucreția Ciobanu a murit la vârsta de 90 de ani.