Zara închide 1.000 de magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inditex, compania care deţine lanţul de magazine Zara, prezente şi în România, a anunţat că va închide 1.000 de magazine, din cauza pierderilor uriaşe pe care i le-a provocat pandemia.

Potrivit BBC, un factor care a contribuit la luarea acestei decizii este legat de creşterea masivă a vânzărilor online din luna aprilie – cu 95% - în condiţiile în care magazinele fizice au fost închise ca urmare a restricţiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Chiar şi în aceste condiţii, pierderile au fost semnificative - de peste 2 miliarde de euro. În plus, 1000 de magazine mici vor fi închise. 

Reprezentanţii companiei mai spun că se aşteaptă că o parte din această schimbare în volumul vânzărilor să fie permanentă. În 2022, un sfert din vânzări ar urma să fie făcute online, în creştere de la 14% în 2019.

Chiar şi cu aceste creşteri, compania a înregistrat primele sale pierderi – vânzările totale au scăzut la 3.3 miliarde de euro faţă de 5.9 miliarde în aceeaşi perioadă din 2019.

„Carantina a accelerat tendinţele existente, forţând retailerii să accepte că era digitală a început”, a spus Sophie Lund-Yates de la Hargreaves Lansdown. „Zara lucra deja spre îmbunătăţirea capabilităţilor lor online, însă carantina a grăbit acest proces”, a completat ea.

Inditex mai spune şi că va cheltui 900 de milioane de dolari pe an pentru următorii trei ani pentru a deschide magazine mai mari şi centralizate dar şi pentru dezvoltarea platformei sale online. În acelaşi timp, va închide 1000 de alte magazine mai mici.