Vlădescu: Legea reducerii salariilor şi pensiilor nu va fi declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat joi că legea privind reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor va trebui să suporte „judecata" Curţii Constituţionale pentru a intra în vigoare, dar că decizia va fi favorabilă pentru Executiv.

Şeful Finanţelor a spus, într-un interviu acordat Reuters, că finanţarea unui deficit de 6,8% din PIB în acest an - în condiţiile în care măsura reducerii cheltuielilor se va palica - nu va fi o problemă.

„Aşa cum eram convins că moţiunea nu va trece, aceeaşi convingere o am cu privire la decizia Curţii Constituţionale, care va decide că această lege nu este neconstituţională", a declarat Vlădescu.

„Finanţarea unui deficit de 6,8% din PIB în acest an nu va fi o problemă. Semne de întrebare se ridică, însă, în cazul unui deficit peste acest prag".

Căderea moţiunii în Parlament a apreciat leul şi acţiunile la bursă, şi a coborât costul asigurării datoriei statului pentru că dă continuitate acordului stand-by cu FMI, apreciază Reuters.

Mai rămâne de trecut hopul Curţii Constituţionale

FMI a cerut ca măsurile să depăşească şi momentul Curţii Constituţionale, înainte de a elibera tranşa următaore de 2 miliarde de euro. Reuters arată că, odată puse în aplicare, reducerile vor „cumpăra" timpul necesar pentru ca România să reformeze sectorul public stufos şi puternic sindicalizat.

Vlădescu a precizat, la rândul său, că măsurile vor fi aplicate de la începutul lunii iulie. „Din iulie, va trebui să luăm aceste măsuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv disponibilări de personal", a spus ministrul.

România s-a angajat în faţa finanţatorilor externi să reducă numărul angajaţilor la stat cu 70.000 - până la 1,29 de milioane - doar în acest an, iar Vlădescu a subliniat că fiecare minister va decide cum să aplice disponibilizările în mod individual.

Oficialul a mai declarat joi, la Antena 3, că minimum 100.000 de bugetari ar trebui să fie concediaţi, astfel încât ceilalţi angajaţi din sistemul public să revină la salarii decente.