Una dintre cele mai mari bănci americane intră pe piaţa imobiliară din România: a cumpărat una dintre cele mai importante clădiri din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea America House din Piaţa Victoriei

Una dintre cele mai mari bănci americane a intrat pe piaţa imobiliară din România prin achiziţia unei clădiri de birouri din Piaţa Victoriei din Capitală şi a unui mall din Târgu Mureş.

AEW, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii imobiliare din lume, parte a grupului financiar francez Natixis, a finalizat vânzarea clădirii de birouri America House situată în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi a Promenada Mall, cel mai mare centru comercial din Târgu Mureş. AEW a intrat în România în 2007, achiziţionând America House de la Globe Trade Center (GTC), şi Promenada Mall Târgu Mureş de la BelRom câteva luni mai târziu.

Tranzacţiile marchează intrarea oficială a ambilor investitori pe piaţa imobiliară din România. Un fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing, divizia de investiţii imobiliare private a grupului Morgan Stanley, cu active sub administrare în valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, în parteneriat cu David Hay, fostul CEO al AFI Europe Romania, a achiziţionat America House, în timp ce Indotek, un grup de companii de administrare a investiţiilor deţinut de acţionari americani şi unguri, a achiziţionat Promenada Mall Târgu Mureş.

AEW a fost asistat de o echipă formată din Clifford Chance Badea, biroul local al firmei internaţionale de avocatură Clifford Chance, care a oferit suportul legal, Cushman & Wakefield Echinox, care a gestionat procesul de vânzare a America House şi JLL, care a coordonat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureş, cele două tranzacţii fiind realizate concomitent.

America House este o clădire de referinţă pe piaţa de birouri din Bucureşti, fiind cea mai mare din zona Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 28.000 de metri pătraţi. Portofoliul de chiriaşi include companii precum Schlumberger, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, McDonald's, Ambasada Japoniei şi Mastercard, şi beneficiază şi de una dintre cele mai mari zone de retail dintr-o clădire de birouri. Spaţiile de retail acoperă aproximativ 4.000 de metri pătraţi şi cuprind unităţi World Class, Starbucks, McDonald's, Cooperativa FruFru sau Cărtureşti, furnizând astfel chiriaşilor o gamă variată de facilităţi. 

Promenada Mall Târgu Mureş este cel mai mare centru comercial din judeţul Mureş, situat în centrul României, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătraţi. Cu peste 80 de magazine, 8 săli de cinema, restaurante, cafenele şi alte opţiuni de divertisment, oferta Promenada este echilibrată şi diversificată. Chiriaşii ancoră sunt Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Hervis, H&M, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, Takko, CCC, Pepco, Cinema City şi Media Galaxy.

Echipa Cushman & Wakefield Echinox care a gestionat procesul de vânzare a fost condusă de Jeff Alson, International Partner, CEE Capital Markets, Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets şi Bogdan Gubandru, Business Development Manager. Echipa JLL a fost condusă de Andrei Văcaru, Head of Capital Markets. Asistenţa juridică a fost asigurată de o echipă multidisciplinară din cadrul Clifford Chance Badea, formată din Nadia Badea (partener şi coordonator al practicii de M&A), Andreea Şişman (counsel în cadrul practicii de Banking & Finance), Mihai Măcelaru (counsel în cadrul practicii M&A), Radu Costin (avocat senior în practică M&A), Mădălina Mailat şi Bogdan Micu (avocaţi). Avocaţii au oferit asistenţă pe parcursul întregului proces, de la etapa de due diligence la structurarea tranzacţiei, negocierea şi redactarea documentaţiei aferente.