Un mic-dejun cu alimente prăjite costă aproape 7 lire sterline. Marea Britanie se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock

Costul unui mic-dejun în Marea Britanie care include pâine prăjită, ouă, cârnaţi, slănină şi fasole a crescut cu 7% faţă de anul trecut, scrie BBC citând un studiu Kantar, potrivit căruia ţara se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 40 de ani.

În cazul în care o persoană achiziţionează toate ingredientele necesare pentru prepararea unui mic-dejun cu alimente prăjite, costul total se ridică în prezent la 6,83 de lire sterline, anunţă compania de cercetare Kantar. De asemenea, preţurile cresc la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, relatează BBC.

Preţurile la alimentele din Marea Britanie au crescut cu cel mai rapid ritm din 2009. În ultimele 4 săptămâni, preţurile au crescut cu 7% comparativ cu anul trecut, oamenii fiind din ce în ce mai îngrijoraţi de banii pe care îi cheltuiesc săptămânal pe alimente.

Costurile alimentelor, combustibilului şi energiei au crescut recent, parţial din cauza războiului din Ucraina, situaţie care afectează populaţia.

Preţurile alimentelor sunt la ora actuală a doua cea mai mare preocupare a familiilor, după creşterea facturilor la energie, mai precizează Kantar.

Potrivit Kantar, 22% dintre gospodării afirmă că se luptă să facă faţă cheltuielilor. Creşterea preţului săptămânal la produsele alimentare este alarmantă pentru peste 9 din 10 persoane.

Preţurile cresc cel mai rapid la produse precum hrana pentru câini, gustările sărate şi carnea de vită proaspătă, deşi sunt în scădere în rândul băuturilor spirtoase.

”Oamenii resimt cu adevărat presiunea la casele de market din supermarket şi trebuie să îşi adapteze bugetele şi mai mult pentru a face faţă creşterii preţurilor”, a declarat Fraser McKevitt, şeful departamentului Kantar de retail şi consumatori.

CREŞTEREA INFLAŢIEI

Cele mai recente cifre referitoare la inflaţie au arătat că preţurile din Marea Britanie cresc la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.

Banca Angliei a avertizat că inflaţia ar putea ajunge la 10% în câteva luni.

Un şef din industria alimentară a avertizat că preţurile alimentelor ar putea creşte cu până la 15% în acest an.

Un studiu al companiei de cercetare de piaţă YouGov a constatat că 2 din 5 britanici au fost nevoiţi să reducă cheltuielile sau să nu mai cheltuiască deloc bani pe haine, mese în oraş, produse alimentare neesenţiale şi mâncare la pachet în ultimele şase luni.

Între timp, unul din cinci a redus sau a încetat să cheltuiască pentru excursii de o zi, vacanţe şi combustibil.

Potrivit Kantar, vânzările de produse alimentare din Marea Britanie au scăzut cu 4,4% în cele 12 săptămâni până la 15 mai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când restricţiile din pandemie au stimulat vânzările.

Mai multe pentru tine:
Sâmbătă, Pelerinaj de Florii în Bucureşti. Traseul şi programul procesiunii
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
BEJ Prahova admite candidatura „baronului Lamborghini” Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat la șefia CJ
Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Laurențiu Reghecampf, probleme fără sfârșit. E urmărit penal pentru violențe în familie
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare și au cuiburile în fisurile blocurilor
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”