Un acţionar minoritar al BCR vrea să forţeze listarea la bursă apelând la instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acţionar minoritar al Băncii Comerciale Române cere în instanţă ca Erste Bank să respecte prevederile contractuale de listare a BCR la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), termenul de judecată fiind stabilit pentru 7 septembrie.

Avocata Ioana Sfîrăială, acţionar la BCR, a înaintat în 10 ianuarie 2012, o acţiune în care cheamă în judecată pe Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH şi Banca Comercială Română.

Avocata cere ca instanţa să-i oblige, în solidar, pe pârâţi "la luarea măsurilor şi acţiunilor prevăzute de articolul13.2, litera a), din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni la BCR încheiat în data de 21 decembrie 2005 între AVAS şi Erste Bank".

"Astfel, prin Contract, la art.13.2 - Obligaţii post privatizare - s-a prevăzut ca şi condiţie post privatizare, obligaţia cumpăratorului (Erste Bank, iar apoi EGB) de a lua masurile necesare în vederea admiterii la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor BCR (fără derularea unei oferte publice), fie efectuarea unei Oferte publice în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor BCR la Bursa de Valori Bucureşti", notează Sfîrăială în acţiunea depusă la Secţia a VI-a civilă a Tribunalului Bucureşti.

Potrivit acţionarului BCR, aceste măsuri trebuiau luate în 36 de luni de la "finalizare" înţeleasă ca "executarea de către vânzător şi cumpărator a obligaţiilor legate de vânzare cumpărare ce le revin potrivit Clauzei 7 din contract (art.1.1 - Definiţii - din Contract)".

Avocata Ioana Sfîrăială arată că "finalizarea" s-a realizat in 2006 şi, cu toate acestea, nici până la acest moment, "BCR şi/sau acţionarul majoritar, Erste Bank, iar mai apoi EGB Ceps Holding GMBH nu au luat măsurile prevăzute în contract în vederea listării la BVB a acţiunilor BCR".

Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă.