Trei bănci mari, amendate cu jumătate de miliard de euro pentru manipularea Euribor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile JPMorgan, HSBC şi Credit Agricole au fost amendate în total cu 485,5 milioane de euro pentru manipularea dobânzii de referinţă Euribor, la capătul unei investigaţii de cinci ani a Comisiei Europene, transmite Bloomberg.

Cele trei instituţii financiare au colaborat pentru manipularea Euribor şi schimbul de informaţii confidenţiale, pentru a-şi corela poziţiile în tranzacţiile de pe piaţa instrumentelor derivate, încălcând reglementările antitrust ale Uniunii Europene, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

JPMorgan a fost amendată cu 337,2 milioane de euro, HSBC cu 33,6 milioane de euro, iar Credit Agricole cu 114,7 milioane de euro.

“Participarea la aceste scheme a fost foarte profitabilă pentru bănci”, a declarat comisarul antitrust Margrethe Vestager, la Bruxelles.

Ea a arătat că modificări mici ale Euribor pot avea un imact uriaş în volumul tranzacţiilor vizate.

 Investigaţia UE referitoare la Euribor a devenit tensionată în urmă cu trei ani, când Credit Agricole, JPMorgan şi HSBC au refuzat să participe la un acord de închidere a acesteia  cu alte patru bănci, între care Deutsche Bank şi Societe Generale.