Roubini crede că Europa are nevoie de o "bazooka" de două trilioane de euro
0Europa trebuie să mărească valoarea fondurilor pe care le-a alocat pentru a oprirea crizei sale fiscale şi să acţioneze o "bazooka" de 2.000 de miliarde de euro înainte de a fi prea târziu, a declarat analistul american Nouriel Roubini.
"Sunt foarte îngrijorat că lucrurile scapă de sub control. Este necesară o bazooka uriaşă, de cel puţin două trilioane euro, dar asta nu poate aştepta trei luni, ci trebuie acţionat în următoarele săptămâni", a spus Roubini într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg.
La trei ani de la colapsul Lehman Brothers, acţiunile financiare din Europa sunt din ce în ce mai puternic atacate, costul asigurării datoriilor bancare continuă să depăşească record după record pe fondul slăbirii economiei, iar criza din zona euro afectează întreaga economie.
De asemenea, moneda euro s-a depreciat puternic pe fondul problemelor Greciei, atingând cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimele opt luni. Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni astăzi la Luxemburg să discute despre posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată.
Întâlnirea de astăzi este de asemenea şi termenul limită până la care UE ar trebui să aprobe un împrumut de 8 miliarde de euro ce ar trebui acordat Greciei, a şasea tranşă din fondul de salvare al ţării convenit în mai 2010.
"Problema nu este dacă statul elen este insolvent, ci faptul că mai există alţi doi elefanţi în încăpere - Italia şi Spania. Sunt prea mari pentru a eşua, dar şi prea mari pentru a fi salvate. Chiar dacă sunt nelichide, dar solvente ca urmare a măsurilor de austeritate, au pierdut deja credibilitatea în piaţă.
Paşii ce trebuie urmaţi pentru a evita o situaţie de insolvenţă sunt uriaşi. Criza datoriilor din Europa ar putea avea consecinţe "mult mai grave" decât colapsul Lehman Brothers", a spus Roubini, economistul care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008.
Printre măsurile necesare rezolvării crizei europene se numără o relaxare a politicii Băncii Centrale Europene şi a ratelor, o scădere a monedei euro, o recapitalizare a băncilor europene şi un proces "ordonat care să permită ieşirea Greciei din zona euro, crede Roubini. Sunt, de asemenea, necesare stimulente fiscale în centrul zonei euro pentru a evita o recesiune în toate ţările europene.