Romalimenta: Reducerea TVA la alimente va fi un şoc pentru piaţa neagră, estimată la 10 miliarde de euro
0Reducerea TVA pentru alimentele de bază, măsură pe care Guvernul vrea să o introducă de la 1 ianuarie 2013, are efecte benefice atât din punctul de vedere al preţului final, care va scădea odată cu reducerea nivelului de taxare, dar şi în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, a declarat, pentru "National Post", Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta.
Potrivit acestuia, piaţa neagră reprezintă între 60 şi 70% la nivelul întregii industrii alimentare, ceea ce înseamnă până la 10 miliarde de euro anual.
"Va fi un şoc pentru cei care joacă pe piaţa neagră. Acum, la TVA de 24%, tentaţia de a te încadra în piaţa neagră este de nerefuzat", a subliniat Minea.
El a arătat că piaţa neagră din industria alimentară este cea mai mare din România, iar evaziunea de la noi din ţară este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
Preţuri mai mici la consumatorii finali
De asemenea, măsura de scădere a TVA este benefică şi în ceea ce priveşte preţul final.
"În aceste vremuri, preţul alimentelor este în creştere, la fel este şi în UE. Dacă se reduce preţul final cu 15%, va fi o gură de oxigen pentru toată lumea. Pentru consumator în primul rând, în mod direct, pentru că preţurile fie vor scădea, fie scumpirile nu vor mai fi atât de mari. Prin urmare, va creşte consumul, va creşte şi producţia, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mici pe unitatea de produs. Deci, în final, preţuri mai mici pentru consumatori", a explicat Minea.
Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Guvernul a decis astăzi să includă reducerea TVA la alimente la 9% în proiectul de buget pentru anul viitor.