Robor a crescut miercuri la 1,88%, un nou maxim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a crescut din nou, miercuri, de la 1,85% la 1,88%, arată Banca Naţională a României (BNR).

După două şedinţe în care s-a menţinut la nivelul de 1,85%, miercuri Robor a sărit la 1,88%, cel mai mare din 4 noiembrie 2014 până în prezent.

Majorarea continuă a Robor vine în ciuda celor două operaţiuni repo derulate de BNR, care a injectat lichiditate în piaţă, după ce Robor a înregistrat o majorare abruptă în luna septembrie.

În ultima lună şi jumătate, dobânzile au mers într-o direcţie ascendentă. Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, a ajuns, vineri, la un nivel de 1,84%, în contextul în care el se situa la începutul lunii septembrie la 0,92%, iar la începutul acestui an era la 0,87%. Şi deşi acesta este încă un nivel destul de scăzut al indicatorului, faţă de alte perioade, creşterea lui este totuşi accelerată, iar fiecare majorare se simte în rata lunară a unui împrumutat.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator determină, în timp, un avans al ratelor la credite în lei.