Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producţia mondială de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râmele au o contribuţie semnificativă în producţia agricolă mondială, fiind responsabile pentru aproximativ 6,5% din producţia mondială de cereale, arată un studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează AFP.

FOTO Shutterstock

"Râmele contribuie cu aproximativ 6,5% la producţia mondială de cereale (porumb, orez, grâu, orz) şi cu 2,3% din producţia de leguminoase, adică echivalentul a peste 140 de milioane de tone de alimente pe an", susţin trei cercetători de la Universitatea Colorado.

"Contribuţia" râmelor este definită de cercetători drept procentajul din randamentul agricol care este posibil graţie aportului lor.

Rolul pozitiv al râmelor pentru sănătatea solului şi creşterea plantelor este binecunoscut având în vedere că galeriile râmelor permit infiltrarea apei, că participă la reciclarea nutrienţilor pentru hrănirea plantelor şi că ajută la producţia de hormoni care facilitează creşterea plantelor.

Însă, în studiul publicat marţi, cei trei cercetători americani au încercat pentru prima dată să cuantifice aportul râmelor la producţia agricolă. Potrivit cercetătorilor, contribuţia râmelor este mai importantă în ţările din emisfera sudică, contribuind cu până la 10% din producţia de cereale în Africa sub-sahariană şi cu 8% în America Latină şi Caraibe.

"Râmele contribuie foarte mult în aceste zone unde avem mai puţine inputuri chimice", subliniază Steven Fonte, profesor la Universitatea Colorado şi principalul autor al studiului.

În concluzie, autorii sugerează că ar trebui încurajate practicile agricole ecologice care păstrează viaţa solurilor şi în special a râmelor, care sunt astăzi ameninţate de agricultura intensivă, care recurge masiv la chimie şi lucrări regulate. 

În secolul XIX, râmele erau considerate drept dăunători din sol. Deși această părere s-a schimbat complet, lor, oricum, nu li se acordă suficientă atenție în practica agricolă. Foarte puțini agricultori, de fapt, le promovează activ. Chiar din contra, în multe locuri echipamentul greu, lucrarea intensivă a solului și utilizarea pe larg a pesticidelor au eliminat sau redus drastic populațiile de râme. Prin contrast, în solul unei pajiști gestionate în mod natural pot fi găsite până la trei milioane de râme într-un hectar.

Numărul, biomasa și diversitatea râmelor în sol sunt considerate un criteriu important al fertilității solului, întrucât râmele contribuie în multe moduri la faptul ca solurile să fie sănătoase și active din punct de vedere biologic, ceea ce favorizează multe servicii ecosistemice pozitive și duce la o mai bună reziliență și adaptare a sistemelor agricole la schimbarea climei. Datorită contribuțiilor multiple la consolidarea sustenabilității agroecosistemelor, râmele ar trebui să aibă parte de mai multă atenție în cadrul promovării agriculturii sustenabile, în special în contextul agriculturii organice.