Patronatele din turism cer introducerea „taxei pe bacşiş“ în restaurante, baruri şi cafenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele din turism solicită impozitarea cu 16% a bacşişului lăsat de clienţi în baruri, cafenele şi restaurante. Valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

„În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că se dă bacşiş în toate barurile şi restaurantele, şi se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale“, a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Mediafax.

Patronatele au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului.

„Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastră este ca bacşişul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, aceşti 10 lei vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacşişul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, şi statul va câştiga ceva din acest bacşiş din care, până acum, nu obţinea nimic, pentru că este plătit la negru“, a explicat Morariu.

Aceasta a adăugat că suma obţinută din impozitarea bacşişului ar putea fi folosită pentru investiţii în turism.

„Este o măsură bună, dar nu este cheia îndreptării turismului românesc. Mai întâi trebuie să scădem TVA pentru alimentaţia din turism de la 24% la 9%, aşa cum se întâmplă în multe ţări europene. Ni se spune tot timpul că trebuie să ne aliem la măsurile europene, atunci când se introduce o taxă, dar nimeni nu aduce acest argument ca să scadă taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacşişului, fiind o taxă în plus, este posibil să se aprobe“, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Răducan spune că încă se dicută modalitatea de comunicare a bacşişului între client şi chelner.

„Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului să treacă pe ea şi un bacşiş de X lei. Pe notă va apărea o rubrică numită tips, unde va fi trecută suma plătită suplimentar de client. Există deja programe folosite şi de restaurantele din România unde, pe nota de plată, apare tips, dar este 0. Oricum, dacă nu vrea, clientul poate să nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plată va apărea tips 0“, a aexplicat oficialul FPTR.

Recent, reprezentanţii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM şi Turism şi ai Ministerului Finanţelor au format un „grup de lucru“ unde s-au discutat mai multe posibile măsuri de redresare a turismului, printre care şi impozitarea bacşişului.


Mai puteţi citi: 

Patronatele din turism ne arată cum ne mai putem promova brandul România: cu produse tradiţionale la dineurile oficiale. „Toată lumea caută modalităţi de a promova turismul şi produsele româneşti, dar ignorăm o soluţie simplă: ca toate dineurile oficiale, fie ale administraţiei centrale sau locale, ale instituţiilor statului, dar şi ale altor structuri oficiale, sindicale, patronale, politice sau profesionale, să se bazeze pe produse tradiţionale româneşti“, arată liderul patronal Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, într-un comunicat.

Impozitul forfetar se va aplica de la 1 octombrie în loc de 1 iulie. Hotelierii vor plăti, anual, între 15 şi 200 de euro pe cameră. Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, vineri, la Braşov, că metodologia pentru aplicarea impozitului forfetar în turism este finalizată şi că impozitul se va aplica de la 1 octombrie. Patronatele anunţaseră, iniţial, că acest impozit se va aplica de la 1 iulie.

Mai multe pentru tine:
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”