Oligarhul rus Mihail Fridman, după ce şi ultimul card bancar i-a fost îngheţat: Chiar nu ştiu cum să trăiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oligarhul rus Mihail Fridman a declarat într-un interviu că nu ştie cum să trăiască, la trei săptămâni după ce averea sa a fost supusă sancţiunilor UE, scrie Bloomberg, citată de businessinsider.com.

Fridman, care are o avere netă de 10,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pe 28 februarie şi de Regatul Unit pe 15 martie, scrie businessinsider.com.

El a descris sancţiunile UE ca fiind „nefondate şi inechitabile” la acea vreme şi a spus că le va contesta, a informat Reuters.

De când a început invazia Ucrainei, averea lui Fridman a scăzut cu 4 miliarde de dolari, a raportat Bloomberg.

„Nu ştiu cum să trăiesc”, a spus Fridman pentru Bloomberg. "Nu ştiu. Chiar nu ştiu."

Fridman, un cofondator al firmei de investiţii londoneze LetterOne şi fost membru al consiliului de administraţie al companiei bancare ruse Alfa-Bank, a declarat pentru Bloomberg că sancţiunile au însemnat că ultimul său card bancar funcţional din Regatul Unit a fost îngheţat.

Fridman, care locuieşte în Marea Britanie, are o alocaţie de 2.500 de lire sterline (3.300 de dolari) pe lună şi trebuie să solicite o licenţă pentru a cheltui bani înainte ca guvernul britanic să decidă cât de rezonabilă este cererea, a spus el pentru Bloomberg.

„Problemele mele sunt cu adevărat nimic în comparaţie cu problemele lor”, a spus el pentru Bloomberg, referindu-se la ucrainenii prinşi în conflict.

Fridman a demisionat din consiliul de administraţie al Alfa-Bank la o zi după ce UE l-a sancţionat. De asemenea, a demisionat din consiliul de administraţie al LetterOne, firma de investiţii pe care a cofondat-o.

Fridman a spus că el crede că are o relaţie bună cu Occidentul din cauza călătoriilor sale la Washington şi a unui program de burse Alfa-Bank pe care l-a înfiinţat pentru cetăţenii americani, britanici şi germani în 2004.

„Am crezut sincer că suntem atât de buni prieteni ai lumii occidentale încât nu putem fi pedepsiţi”, a spus el pentru Bloomberg.

Fridman se numără printre numeroşii ruşi vizaţi de sancţiunile occidentale care vizează paralizarea economiei Rusiei şi pedepsirea preşedintelui Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina.