Ministerul Agriculturii vrea sa interzica importul de carne tocata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Se asteapta acordul Comisiei Europene * 45% din importurile realizate in 2002 - infestate cu Salmonella * Va lua fiinta un sistem de alerta rapida pentru depistarea agentilor patogeni

"Pentru ca 45% din importurile testate in 2002 au fost infestate cu Salmonella, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa interzica importul de carne separata mecanic (carne tocata)", a declarat, ieri, directorul general al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, Viorel Andronie. Carnea separata mecanic este carnea care se desprinde de pe oase dupa ce a fost prelevat muschiul. Pentru ca in Romania termenul de carne separata mecanic nu a fost reglementat din punct de vedere sanitar-veterinar, producatorii i-au zis carne tocata sau carne dezosata mecanic. Utilizand si oasele, posibilitatea de contaminare cu agenti patologici este mult mai mare si valoarea nutritiva redusa, semnaleaza reprezentantii Ministerului Agriculturii. In general, carnea separata mecanic se foloseste la parizer, crenvursti, paste de carne tip pateu. Singura tara care a interzis acest tip de carne este Spania. Celelalte tari din Uniunea Europeana permit utilizarea carnii separate mecanic numai pentru produsele tratate termic. "In aceste tari, pe etichete se specifica daca produsele contin carne separata mecanic", spune Andronie. Reprezentantii MAAP considera ca acest produs nu trebuie sa intre in componenta alimentelor, motiv pentru care se doreste interzicerea importului de carne separata mecanic. Pentru a putea pune in aplicare aceasta masura, MAAP asteapta aprobarea Comisiei Europene, a declarat Andronie. Ministerul Agriculturii a intocmit un act normativ privind producerea si comercializarea carnii separate mecanic. Potrivit acestuia, producatorii care utilizeaza acest produs trebuie inregistrati la Autoritatea Sanitar-Veterinara, lista urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial. "Carnea separata mecanic va fi utilizata doar pentru produsele tratate termic", precizeaza Viorel Andronie. "Salmonella va fi testata la un gram de produs", mai spune el, adaugand ca "MAAP a prevazut infiintarea unui sistem de alerta rapida pentru determinarea Salmonellei si a altor agenti patogeni la produsele de origine animala".