Leul, la cel mai mic nivel din anul acesta / BNR a cotat euro la 4.2808

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională s-a depreciat accentuat după ce Curtea Constituţională (CC) a anunţat că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern au fost declarate neconstituţionale.

După ce CC a anunţat că tăierea pensiilor nu este constituţională, BNR a publicat o referinţă de 4,2808 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

Curtea Constituţională a hotărât astăzi că unele prevederi din legile austerităţii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, sunt neconstituţionale. Acestea se referă, în special, la reducerea pensiilor cu 15%.

În paralel cu dezbaterile Curţii Constituţionale, sindicaliştii au ieşit în stradă, în faţa Palatului Cotroceni, cerându-i preşedintelui să refuze promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri necesare pentru restabilirea echilibrului bugetar.

Presa internaţională: Decizia CC din România pune în pericol împrumutul de la FMI. După decizia Curţii Constituţionale, agenţia de ştiri Reuters a scris despre consecinţele unui plan de austeritate care nu poate fi impus şi despre efectul hotărârii CC asupra monedei naţionale. Citeşte articolul aici.