Leul a scăzut puternic după prăbuşirea lirei, generată de o eroare de tranzacţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro s-a apropiat astăzi de pragul de 4,5 lei

Leul s-a depreciat astăzi puternic în raport cu euro, pe fondul problemelor de la nivel internaţional şi a vehiculării scenariului de „hard Brexit”, ce presupune că firmele cu profil financiar din Marea Britanie s-ar putea să nu mai aibă acces liber la piaţa comună. Se pare însă că astăzi pieţele financiare au fost marcate de o eroare de tranzacţionare.


Astfel, leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro până la un curs oficial de 4,4949 lei/euro, în condiţiile în care ieri BNR a indicat o cotaţie de 4,4737 lei/euro.

Pe plan extern, lira sterlină a atins astăzi un nou minim istoric faţă de dolarul american şi faţă de euro, dintr-o presupusă eroare de tranzacţionare.

Astfel, lira sterlină a scăzut, pe piaţa asiatică, cu până la 9%, la un nou minim al ultimilor 31 de ani, recuperând ulterior o parte din pierderi, relatează MarketWatch şi Reuters, preluate de news.ro.
„Iniţial m-am îndoit de ceea ce am văzut pe ecran”, a spus Kenji Yoshii, analist în pieţe valutare la Mizuho Securities. Yoshii a spus că ordinele mari de vânzare ar putea să fi fost o eroare de tastare produsă la începutul tranzacţiilor asiatice.

Lira a coborât cu 9%, la 1,1491 dolari pe unitate, declanşând un val de vânzări. O cotaţie iniţială chiar mai scăzută a fost ulterior anulată.

Moneda britanică şi-a reveni apoi rapid, în cursul după-amiezii, la circa 1,2455 dolari pe unitate, fiind totuşi în scădere cu 1,3% comparativ cu nivelurile atinse la New York, iar traderii se întreabă ce ar fi putut declanşa declinul, în absenţa unor informaţii majore în timpul nopţii, potrivit Reuters.