Lacul Belona din Eforie, amenajat cu 4,5 milioane euro: turn de 20 de metri, pistă de biciclete şi un ponton, printre atracţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu banii obţinuţi de la Ministerul Dezvoltării, Primăria Eforie va ecologiza lacul şi va amenaja împrejurimile prin construirea de alei pietonale, spaţii verzi şi o pistă de biciclete în lungime de 1,2 km. Ministerul estimează că amenajarea lacului Belona va contribui la creşterea economică a zonei şi la creşterea ocupării forţei de muncă.

Proiectul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, oraşul Eforie”, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi are o alocare de peste 4,5 milioane euro.

Potrivit MDRAPFE, obiectivul acestuia este readucerea pe harta turistică a zonei litoralului românesc a unui obiectiv natural aflat într-o accentuată stare de degradare. 

„Beneficiarul proiectului va ecologiza lacul şi va amenaja împrejurimile prin construirea de alei pietonale, spaţii verzi şi o pistă de biciclete în lungime de 1,2 km. Vor fi create infrastructurile conexe de utilitate publică - iluminare publică, mobilier urban, cişmele de băut apă. O promenadă de tip ponton şi un turn belvedere cu înălţimea de 20 m vor fi punctele noi de atracţie în aria lacului Belona din Eforie”, a infrmat Ministerul Dezvoltării, precizând că de investiţiile din fonduri europene vor beneficia atât locuitorii oraşului Eforie, cât şi investitorii locali. 

Astfel, ca urmare a implementării proiectului de finanţare se preconizează o creştere cu peste 15% a numărului de turişti, faţă de anul 2015. De asemenea, amenajarea lacului Belona va contribui la creşterea economică a zonei şi la creşterea ocupării forţei de muncă.

Lacul Belona se află în sudul oraşului Eforie şi a fost amenajat la sfârşitul anilor ‘50 pentru agrement, pe locul a două ochiuri de apă sărată. Lacul Belona este un lac artificial, cu apă dulce, cu o suprafaţa de cca. 5,2 ha şi o adâncime de aproape 6 m.

Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară – 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiţii - 7.1 Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice.