Irlanda, la o lună de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Dublin trebuie să finalizeze un proiect bugetar pentru 2011 până la 7 decembrie, încercând în acest fel să liniştească investitorii cu privire la stabilitatea economică a statului, asigurând pieţele că Irlanda nu va urma traseul Greciei.

Acum, investitorii sunt din ce în ce mai sceptici faţă de abilitatea statului de a-şi rambursa datoriile, cerând randamente tot mai mari pentru a asumarea acestui risc. Luni, diferenţa dintre randamentele cerute pentru obligaţiunile irlandeze scadente la zece ani şi cele aplicate pentru randamentele obligaţiunilor germane a atins un nou maxim.

„Comportamentul pieţelor internaţionale de obligaţiuni sugerează că diversele anunţuri ale guvernului nu au convins pieţele că ne aflăm pe un drum credibil, sustemabil", a declarat Karl Whelan,  fost economist la Rezerva Federală, banca centrală a SUA şi profesor de economie la University College din Dublin.

„Bugetul va fi crucial pentru a vedea dacă putem schimba acea atitudine", a adăugat acesta, citat de Bloomberg. Guvernul Irlandei a apelat la rezervele valutare ale statului, în valoare de 20 de miliarde de euro. Cu toate acestea, la jumătatea lui 2011, statul va fi nevoit să revină pe pieţele internaţionale.