Industria ospitalității a pierdut 12% din cifra de afaceri anul trecut. „Din banii plătiți de noi statul a angajat mai mulți oameni care să ne controleze tot pe noi”
0Industria ospitalității a pierdut 12% din cifra de afaceri anul trecut și 35% din profitabilitate, patronatele avertizând că statul le-a ascuns informații și că, de fapt, din banii plătiți statul a angajat mai mulți oameni care să îi controleze tot pe ei.
Industria Ospitalității a pierdut doar anul trecut peste 35% din profitabilitate, iar cifra de afaceri a scăzut în medie cu 12%, comparativ cu 2023, avertizează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), precizând că datele Eurostat arată că România ocupa penultimul loc într-un top european de atragere a turiștilor străini, după numărul de înnoptări.
Potrivit patronatului, țările fruntașe din Top 10 Eurostat, cele la care turiștii străini rămân peste noapte, una sau mai multe nopți, așadar nu doar în trecere, au toate, fără excepție, un minister sau o Organizație Națională subordonată direct Primului Ministru sau chiar Președintelui (Cipru, locul 2 în top, Autoritatea Guvernamentală dedicată exclusiv turismului), precum și cota de TVA mai mică pentru alimente.
„Pentru România, cred că a venit momentul să ne decidem clar asupra unui model instituțional care să reflecte cu adevărat importanța turismului pentru dezvoltarea națională. Dacă recunoaștem că turismul are potențial real de a genera venituri, de a crea locuri de muncă în zonele mai puțin dezvoltate și de a impulsiona antreprenoriatul local, atunci un Minister al Turismului separat, cu un mandat ferm și o viziune clară, ar putea fi un pas esențial pentru accelerarea progresului în acest sector.
Dacă totuși rămânem la structura actuală, în care turismul este integrat într-un portofoliu mai larg, este esențial să compensăm prin măsuri concrete: să acordăm un profil mai înalt turismului în cadrul ministerului, să oferim autonomie reală unui secretar de stat dedicat acestui domeniu și să grăbim operaționalizarea OMD-urilor locale și regionale. Doar așa putem construi politici coerente și stabile, care să reziste schimbărilor politice și să servească interesului real al industriei”, a punctat Valentin Șoneriu, președinte FPIOR.
Antreprenorii „plătesc o pizza mare”
Referindu-se la metafora folosită de președintele Nicușor Dan privind deficitul, „plătim o pizza medie, dar mâncăm una mare”, patronatele din HoReCa avertizează că de ani buni plătesc o pizza mare, dar se aleg cu o pizza mică.
„De ani de zile, noi, antreprenorii și majoritatea oamenilor din generațiile noastre, plătim o pizza mare. Nu mică, nu medie, ci foarte mare. Ca sa facă statul cheltuieli pe care nu si le poate permite și ca să se joace niște copii în corpuri de adulți de-a guvernarea, am tot plătit la pizza asta mare. Între timp am descoperit că ni s-au ascuns informații, că din banii ăștia de pizza plătiți de noi dumnealor au angajat mai mulți oameni care să ne controleze tot pe noi, că atunci când nu le ajung banii vin tot la noi, nu să ceară, ci să ia cu forța. Acesta este adevărul. Cred că e vremea să ne revenim, să înțelegem că și statul este un business care trebuie scos pe profit și sa încetăm cu părerile”, a spus la rândul său Răzvan Baltă, președinte HORECA Botoșani.
„Solicităm ferm statului român ca în fiecare dintre comisiile nou formate să fie invitați specialiști care chiar să știe domeniile. Agricultura, economia, sănătatea, învățământul, HoReCa sau energia nu sunt domenii în care să avem păreri, ci domenii de care depinde supraviețuirea unui stat. Și indiferent câte taxe a pus acest stat, s-a dovedit că fără management nu poate supraviețui”, a completat Călin Cozma, președinte executiv FPIOR.
Moment limită în HoReCa românească
Industria Ospitalității a pierdut doar anul trecut peste 35% din profitabilitate, iar cifra de afaceri a scăzut în medie cu 12%, comparativ cu 2023.
„Având în vedere faptul că industria HoReCa își plătește la timp toate taxele și impozitele, fiind printre cei mai corecți contributori la bugetul de stat, majorarea unor taxe în perioada următoare este inadmisibila si ne poate duce într-un scenariu similar cu cel din 2020-2021. Din cauza lipsei totale de predictibilitate, 40% din firmele ce activează în domeniul HoReCa se află în acest moment la limită și există riscul real de închidere în lanț a firmelor. Nu este corect ca, din cauza corupției endemice și a nesăbuinței în gestionarea bugetului public, industria noastră să fie de fiecare dată penalizată și împovărată cu mai multe taxe", a adăugat Nicu Rusei, președinte HORECA Bacău.
Patronatele cer menținerea cotei de TVA la 9%
Patronii din industria HoReCa au avertizat, joi, într-o conferință de presă, că este nevoie de menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru restaurante și serviciile conexe, în contextul scenariilor luate în calcul pentru stabilizarea deficitului bugetar.
Ei au atras atenția asupra unei concurențe neloiale pe piața cazărilor, cauzată de diferențele de fiscalizare între hoteluri și apartamentele în regim de închiriere (Booking, Airbnb).
„Orice altă majorare în zona de TVA aplicată doar pentru hoteluri va face absolut ușor de ales pentru un turist în a alege un hotel care fiscalizează și plătește toate aceste taxe, suplimentar vor fi procentele pe care acum le vehiculăm ca fiind o creștere a TVA-ului, versus un o cazare la apartament care probabil nu va avea aceste taxe”, a spus Simona Constantinescu, CEO Ana Hotels și preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), citată de StartupCafe.
„Practic, statul forțează turistul să aleagă turism nefiscalizat. Dacă nu are în vedere o echilibrare a acestei competiții și taxări, este evident că turistul va alege varianta de preț mai mică, fără să-l intereseze neapărat”, a adăugat Simona Constantinescu.
Vine pizza mică
La rândul său, Daniel Mischie a spus că „Cea mai frecventă idee pe care o auzim este un TVA unic, o cotă de TVA unică la 19%, cotă care s-ar aplica și industriei de turism, respectiv sectorului ospitalității. Asta ar însemna tragedie pentru o mare parte din operatori s-ar stinge lumina și în special evaziunea fiscală ar crește la cote dramatice”.
Mischie este CEO al Grupului de restaurante CityGrill și membru al consiliului director al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).
El a răspuns referinței cu pizza, făcută de președintele Nicușor Dan.
„Dacă am mâncat pizza mare și am comandat pizza medie, recomandarea noastră este să nu facem aceeași greșeală, să comandăm o pizza medie cu gândul la o pizza mare, pentru că ceea ce ni se propune astăzi va aduce la masă o pizza mică”, a spus Daniel Mischie.
Daniel Mischie a insistat pe ideea că măsurile de mărire a taxelor pot, în absența unui aparat și proces statal bine articulate, să ducă nu la creșterea, ci la scăderea încasărilor, cel puțin în HoReCa, unde banii pot începe să circule la negru.