Industria cărnii, salvată de E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără aditivii alimentari, 75% din fabricile de mezeluri ar da faliment, pentru că produsele ar expira înainte să ajungă la consumatori, spun procesatorii.

Celebrele E-uri (coloranţii, antiaglomeranţii, gumele şi ceilalţi aditivi alimentari a căror folosire este reglementată prin normele europene) sunt indispensabile în marea producţie de mezeluri, au arătat ieri liderii Asociaţiei Române a Cărnii. „Tehnologiile de fabricaţie a mezelurilor, când e vorba despre cantităţi de nivelul tonelor pe zi, fac indispensabilă folosirea E-urilor.

De altfel, consumatorii cer o anumită culoare şi o anumită savoare a preparatelor, altfel nu le mai cumpără. Desigur există şi tehnologii de ultimă generaţie, care permit producţia de mezeluri fără aditivi, dar acestea sunt extrem de scumpe", a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedintele grupului Cris-Tim. El estimează că o linie tehnologică de preparare „fără E-uri" ar costa aproximativ cinci milioane de euro.

Deocamdată, argumentul suprem al procesatorilor de carne este acela că, fără aditivi, preparatele din carne şi mezelurile s-ar strica până să ajungă la consumator, lucru care ar duce la falimentarea a 75% din companiile prezente acum pe piaţă. „Aditivii prelungesc viaţa produselor cu 30 până la 60 de zile", au mai spus procesatorii.

Citeşte şi:
Carne alterată găsită în magazinele din Suceava


Reducerea TVA de la 24% la 10% pentru alimentele de bază ar putea duce la scăderea evaziunii fiscale din comerţul cu carne, lapte, ulei, pâine sau din cel cu fructe şi legume şi care vor apăsa greu asupra preţurilor, spun marii producători şi procesatori de pe piaţa locală.

Cota corectă de TVA: 10%

„Introducerea TVA de 10% pentru alimentele de bază va reduce preţurile cu cel puţin o cincime. Competiţia dintre producătorii din industria cărnii este fantastică în acest moment. Capacităţile de producţie sunt în acest moment de zece ori mai mari decât cererea de pe piaţă", a spus Radu Timiş.

Procesatorii de carne de pe piaţa locală au semnalat în mai multe rânduri, în ultimii doi ani, că majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la scăderea consumului în comerţul cu amănuntul cu circa 10%. În acest interval, afacerile jucătorilor din această industrie au scăzut dramatic. Cifrele de afaceri cumulate ale primilor zece procesatori de carne se ridicau, în 2008, la 850 de milioane de euro, pentru ca la sfârşitul anului 2010 să coboare la 700 de milioane de euro.

5 milioane de euro ar costa o linie tehnologică de producţie a mezelurilor fără E-uri.

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Pensia pe care o primește Carmen Tănase de la stat, după patru decenii de muncă: „Am două cum ar veni”
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Cum se simte Nick Rădoi după șase operații?! „Mai am încă șase luni chimioterapie” Ce tratamente minune face milionarul în Mexic? „Doctorii din America nu sunt de acord”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!