Hidroelectrica le spune Auf Wiedersehen (la revedere) nemţilor de la Andritz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, vrea licitaţii pentru orice lucrare la centrale

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, EURO INSOL, anunţă că a denunţat în data de 31 ianuarie 2013 actele adiţionale nr. 4 şi nr. 6 la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul german de firme Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogoşu de pe Dunăre, care vizau lucrări în valoare de 71,5 milioane Euro. Astfel, „Euro Insol le-a spus nemţilor de la Andritz: Auf Viedersehen“, se arată într-un comunicat al administratorului.

Începând cu 1997 au fost iniţiate prin hotărâri de guvern o serie de contracte internaţionale cu încredinţare directă, legate de retehnologizarea unor capacităţi de producţie hidro. Numitorul comun al acestor contracte, pe lângă încredinţarea directă, îl constituie şi grupul de firme care reprezintă contractorul general.

Aproape un miliard de euro, cu încredinţare directă

Potrivit Euro Insol, la originea contractelor stă retehnologizarea celor 6 hidroagregate din Porţile de Fier I,  începută în 1997, cu o valoare finală de 200 de milioane de euro. Şirul atribuirilor directe a continuat în 2001 cu cele 8 grupuri la Porţile de Fier II unde decontările au ajuns la aproximativ 250 de milioane de euro, ultimul agregat retehnologizat urmând să intre în exploatare în iulie 2013. În 2003 contractul de retehnologizare de la Porţile de Fier II s-a adiţionat cu lucrările aferente celor două grupuri din centrala Gogoşu în valoare de 54,5 milioane de euro. Ultimul contract este cel de retehnologizare a centralelor de pe Oltul inferior cu o valoare de cca 400 de milioane de euro. În total, consorţiul de firme Voith - Andritz a primit lucrări cu încredinţare directă de peste 900 de milioane de euro. La acestea se adaugă încă 89 de milioane de euro - retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecată de consorţiu prin licitaţie

Negocierile au eşuat

După intrarea Hidroelectrica în insolvenţă au fost analizate toate contractele în derulare. Dintre acestea, cele de retehnologizare „au beneficiat de o atenţie deosebită“, atât prin prisma importanţei centralelor modernizate, cât şi a costurilor asociate. precizează Euro Insol. La fel ca alte contracte de retehnologizare, „modernizarea hidrocentralei Gogoşu nu se înscrie în indicatorii  de eficientă tehnico-economică acceptaţi pe plan mondial“.
Ca atare, Euro Insol a iniţiat negocieri cu contractorul general, pentru alinierea preţului lucrărilor de retehnologizare la valoarea de piaţă, la nivelul anului 2013, dar nu s-a ajuns la un acord. Această corelare se impunea cu atât mai mult, cu cât Hidroelectrica a achitat către Andritz Hydro, avansuri de 61 de milioane de euro, începând cu 2002,  pentru hidrocentrala Porţile de Fier II şi 13.6 milioane de euro, în 2003, pentru lucrările prevăzute să înceapă în 2013 la hidrocentrala Gogoşu, fără a percepe dobânzi în această perioadă de 10 ani.

Artificii de calcul

Prin denunţarea actelor adiţionale pentru retehnologizarea centralei Gogoşu, administratorul judiciar al Hidroelectrica urmăreşte realizarea lucrărilor la preţuri competitive, obţinute prin licitaţie publică deschisă, cu participare internaţională, după ce valoarea actualizată a contractului împreună cu lucrările suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici şi de funcţionare, a crescut de la 54,5 la 71,5 milioane de euro în baza unui artificiu de calcul contractual care nu ţine cont de evoluţia preţurilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care în ultimii 10 ani au scăzut nu au crescut.
„Se va asigura în acest fel finalizarea lucrărilor la o centrală importantă în Sistemul Energetic Naţional, la costuri corecte“, mai arată administratorul.

Borza: „Să-i lăsăm şi pe alţii să se afirme“

„Denunţarea contractelor cu vechii parteneri ai Hidroelectrica nu este un scop în sine în procedura insolvenţei, dar urmăreşte optimizarea costurilor investiţiilor societăţii şi practicarea unor preţuri rezonabile, comparabile cu cele ale investiţiilor similare la nivel european. Am fi acceptat să achităm 50 milioane de euro pentru prelungirea cu încă un ciclu de viaţă a centralei hidroenergetice Gogoşu, dar 70 de milioane de euro este un cost mult prea mare şi nejustificat în cazul unei capacităţi de producţie de numai 54 MW. La un atare cost ajungem la 1,3 milioane de Euro/MW retehnologizat, echivalentul costului unui MW nou construit , care include şi costul lucrărilor de construcţii cu o pondere de aproape 70%.
Costul de 1,3 milioane /MW apare cu atât mai mare dacă îl raportăm la costul cu care a fost retehnologizata centrală Lotru, respectiv 89 milioane euro la o putere instalată de 510 MW, de unde rezultă un cost de 174 mii de euro/ MW rethnologizat.
Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă şi aceluiaşi consorţiu de firme Voith - Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta pricepuţi la retehnologizări. Să-i lăsăm şi pe alţii să se afirme. Toate lucrările de retehnologizare pe viitor vor fi atribuite prin licitaţii internaţionale. Ne dorim proceduri de achiziţie transparente şi competitive. Acesta este motivul pentru care în ianuarie 2013 am reluat de la zero licitaţia cu valoare estimată de 136 de milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, cu o putere instalată de 210 MW“ a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.