Girocopterele bulgărești, din ce în ce mai căutate

0
Publicat:

Girocopterele produse în Bulgaria au din ce în ce mai mulți clienți, în principal în Europa, dar fac zboruri pe toate continentele, scrie Agerpres, citând agenția BTA.

Girocopterele bulgăreşti au clienţi din Australia şi până în Los Angeles

Girocopterul sau autogirul este o aeronavă de nişă care combină caracteristicile de zbor ale unui avion cu cele ale unui elicopter, cu numeroase întrebuinţări şi o istorie de un secol, în condiţiile în care primul zbor cu un astfel de aparat a fost efectuat de spaniolul Juan de la Cierva în 1923, a declarat Miglena Kopcheva de la compania bulgară Niki Rotor Aviation, într-un interviu pentru BTA.

Niki Rotor Aviation este o firmă de familie cu sediul la Pravets, nord-vestul Bulgariei, unde este realizată 95% din producţie (adică aproape toate componentele pentru un girocopter, exceptând motorul şi sistemele de avionică). Compania are aproape 40 de aparate care zboară peste tot în lume, în principal în Europa, dar şi în Australia, Africa de Sud şi SUA.

Rotorul utilizat de girocopterele Niki Rotor Aviation este de concepţie proprie. Este extrem de inovator şi unul din avantajele aparatelor firmei din punct de vedere al tehnologiei, a subliniat Kopcheva.

În prezent, girocopterele produse de Niki Rotor Aviation sunt autorizate în Germania, ceea ce le permite ca, graţie unor mici modificări, să fie adaptate şi pentru alte pieţe. Un astfel de aparat, în configuraţie simplă sau dublă, poate costa între 130.000 şi 160.000 de euro, în funcţie de echipamentele instalate la nord, printre care se numără inclusiv o tabletă care poate fi utilizată pentru stabilirea unui plan de zbor, a spus Kopcheva.

Ambiţia producătorului bulgar, care în prezent are aproximativ 160 de angajaţi, este aceea de a dezvolta un elicopter cu două locuri şi un sistem de propulsie hibrid iar, pe termen scurt, de a-şi dezvolta activităţile în domeniul materialelor compozite pentru a putea oferi elemente de calitate pentru sectoare precum producţia de automobile şi de avioane. SUA şi Orientul Mijlociu sunt pieţe promiţătoare când vine vorba de utilizarea acestei tehnologii, care are un potenţial mare de dezvoltare în următorii 5-10 ani, a adăugat Kopcheva.

Înființată oficial în 2010, echipa NIKI Rotor Aviation a creat primul lor prototip de girocopter, NIKI 2004, în același an și și-a văzut primul zbor de succes în 2008, a declarat Nikolay Nedyalkov, ofițerul de comunicare corporativă al companiei, pentru BTA. Câțiva ani mai târziu, au lansat pe piață flagship-ul lor Lightning, motivați de visul fondatorului și CEO-ului companiei, Nikolai Nikolov, de a-și construi propria aeronava. Nikolov intenționează ferm să-și urmeze visul și să-i vadă construindu-și propriul elicopter.

Primul Lightning a fost realizat pentru un client din Florida, Statele Unite.

În vara anului 2022, cel de-al doilea produs al lor, Kallithea, care înseamnă priveliște frumoasă în greacă, a luat parte la cele două evenimente mai mari și mai vechi: Bensen Days, unde a fost desemnat cel mai bun girocopter cu două locuri, și AirVenture 2022, unde peste 10.000 de avioane participă în mod tradițional. 

Girocopterele au aproape 60 de aplicații, atât militare, cât și civile, și o serie de avantaje față de alte aeronave din clasa lor. Sunt folosiți pentru a participa la misiuni de salvare, pentru a zbura în jurul granițelor și a zonelor cu acces dificil, pentru a căuta oameni, a cerceta incendiile și multe altele, precum și în scopuri pur turistice sau în agricultură.

Atât Lightning, cât și Kallithea zboară de câțiva ani în diverse părți ale lumii, în țări precum Serbia, Republica Cehă, Germania, Franța, Ungaria, SUA, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud.