Turcia, România și Bulgaria, acord privind minele plutitoare din Marea Neagră

0
Publicat:

Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în ianuarie un acord privind un plan comun de eliminare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, după luni de discuții între aliații din NATO, relatează Reuters. 

Turcia, România și Bulgaria vor semna un plan pentru curățarea Mării Negre de mine. FOTO: Adevărul
Turcia, România și Bulgaria vor semna un plan pentru curățarea Mării Negre de mine. FOTO: Adevărul

Statele de la Marea Neagră s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia și Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre deminarea minelor după invazia Rusiei în Ucraina.

Miniștrii Apărării din cele trei țări au purtat discuții despre acest plan și în cadrul unei reuniuni NATO la Bruxelles în octombrie și la Ankara luna trecută, în timp ce lucrau pentru a finaliza inițiativa.

Vorbind cu reporterii la o întâlnire la Ankara, Guler a declarat că „Inițiativa trilaterală” va include deocamdată doar Turcia, România și Bulgaria, iar miniștrii apărării din aceste țări au planificat să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe 11 ianuarie.

„Din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât și în cele rusești. Acestea se desfac uneori și ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, a declarat Guler jurnaliștilor.

„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină granițele (maritime) ale României”, a adăugat el.

Marea Britanie a declarat luni că va transfera două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina ucraineană, în contextul în care înființează o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.

Turcia, care întreține relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, colaborează, de asemenea, cu Națiunile Unite, Ucraina și Rusia pentru a revigora inițiativa privind grânarele din Marea Neagră, la care Moscova a renunțat la începutul acestui an, deși nu au existat semne publice de progres în aceste discuții.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite