EAU lansează un nou model de inteligență artificială pentru a concura cu companiile Big Tech

0
Publicat:

Un institut de cercetare guvernamental din Emiratele Arabe Unite a lansat luni un nou model GenAI cu sursă deschisă, care ar putea rivaliza cu cele ale marilor companii de tehnologie.

EAU lansează un nou model de inteligență artificială pentru a concura cu companiile Big Tech

Institutul de Inovare Tehnologică din Abu Dhabi (TII) a declarat că lansează seria Falcon 2: Falcon 2 11B, un model bazat pe text, și Falcon 2 11B VLM, un model de transformare a vederii în limbaj care poate genera o descriere text a unei imagini încărcate, transmite Reuters.

TII este un centru de cercetare din cadrul Consiliului de cercetare tehnologică avansată din Abu Dhabi.

Emiratele Arabe Unite, un important exportator de petrol și o putere influentă în Orientul Mijlociu, face investiții uriașe în inteligența artificială. Dar acest pariu a atras atenția și din partea oficialilor americani, care anul trecut au lansat un ultimatum: tehnologie americană sau chineză.

Firma de inteligență artificială din Emiratele Arabe Unite G42 a retras hardware-ul chinezesc și a renunțat la participații în companii chinezești înainte de a obține o investiție de 1,5 miliarde de dolari de la Microsoft, care a fost coordonată cu Washingtonul.

Secretarul general al Consiliului de cercetare în domeniul tehnologiei avansate, Faisal Al Bannai, care este, de asemenea, consilier al președintelui pentru cercetare strategică și tehnologie avansată, a declarat că Emiratele Arabe Unite demonstrează că pot fi un jucător important în domeniul inteligenței artificiale.

Seria Falcon 2 vine în contextul în care companiile și țările se întrec în dezvoltarea propriilor modele lingvistice de mare anvergură, după lansarea în 2022 a ChatGPT de către OpenAI. În timp ce unii au optat să își păstreze codul de inteligență artificială proprietar, alții, precum Falcon din EAU și Llama din Meta, și-au pus codul la dispoziția publicului pentru a fi folosit de oricine.

Al Bannai a declarat că este optimist în legătură cu performanțele lui Falcon 2 și că se lucrează la „generația Falcon 3”.

Suntem foarte mândri că încă putem să ne depășim cu mult greutatea noastră, să concurăm cu adevărat cu cei mai buni jucători la nivel global, a spus el.