Centrală de apartament, sistem centralizat sau încălzire pe curent electric? Ce este mai convenabil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gigacalorie costă 162 de lei dacă o produci într-o centrală de apartament, în vreme ce în acest moment media naţională facturată este de 203 lei, potrivit unui studiu realizat de către Ariston Thermo România.Mai mult, fără subvenţiile plătite în acest moment de către autorităţi, preţul ajunge la 288 de lei pe fiecare gigacalorie. În cazul în care încălzirea s-ar face pe bază de curent electric, atunci o gigacalorie ar fi produsă cu 523 de lei.

Atunci când s-ar lua în calcul atât încălzirea, cât şi apa caldă, diferenţa ar fi şi mai mare. Pentru o garsonieră locuită de o persoană, costurile anuale ar fi de 1.706 lei, în timp ce factura în sistem centralizat ar ajunge la 2.138 de lei, potrivit simulării.

Dacă se calculează la un apartament de două camere şi două persoane, costurile anuale sunt de 2.158 de lei pentru căldură şi apă caldă în varianta cu centrală şi de 2.704 lei în varianta cu sistem centralizat.

Cum va afecta liberalizarea preţurile

În următorii ani sunt aşteptate să crească, însă, costurile din cauza liberalizării preţurilor la gazele naturale, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Problema o constituie faptul că autorităţile vor începe să elimine subvenţiile din cauză că nu-şi vor mai permite, iar instalaţiile vechi de circa 40 de ani vor deveni din ce în ce mai ineficiente, ceea ce va duce la scumpiri suplimentare.

“Estimăm o creştere medie de 30% în viitorii ani la gigacalorie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România. El a mai spus că oricâte investiţii se vor face în CET-urile din marile oraşe, marea problemă o constituie faptul că pierderile se fac în sistemul de transport şi de distribuţie. În Bucureşti, acestea se ridică la 30%. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei se aşteaptă ca în Bucureşti subvenţiile să fie acordate în continuare.

Potrivit studiului, investiţia într-o centrală se amortizează în trei ani şi jumătate, în funcţie de oraş şi de numărul de camere al locuinţei. 

Marea evadare

Dacă în 2002 existau 2,5 milioane de locuinţe racordate la sistemul centralizat, reprezentând 84% din total, în 2012, doar 1,4 milioane de locuinţe mai erau branşate, reprezentând 45%. Din acestea, Bucureştiul reprezintă singur mai mult de o treime, 560.000 având ca furnizor RADET. În ultimii patru ani preţul gigacaloriei a crescut, în medie, cu 71% la nivel naţional, potrivit datelor companiei. În Bucureşti a crescut doar cu 43%. Numărul locuinţelor cu centrală proprie a depăşit anul trecut 1,5 milioane.

Comparaţie la costurile cu încălzirea în funcţie de sursă

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova