Ce înseamnă falimentul Silicon Valley Bank. Cum este afectat sistemul bancar american

0
Publicat:

Silicon Valley Bank s-a prăbușit vineri dimineață, fiind al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.

Silicon Valley Bank a dat faliment FOTO Shutterstock

Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor și l-au plasat sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor din SUA. FDIC acționează în calitate de administrator judiciar, ceea ce înseamnă, de obicei, că va lichida activele băncii pentru a plăti clienții, inclusiv deponenții și creditorii, scrie cnn.com.

FDIC, o agenție guvernamentală independentă care asigură depozitele bancare și supraveghează instituțiile financiare, a declarat că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până cel târziu luni dimineață. Aceasta a precizat că va plăti deponenților neasigurați un "dividend în avans în cursul săptămânii viitoare".

Banca, deținută anterior de SVB Financial Group, nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

Ce s-a întâmplat?

Miercuri, SVB a anunțat că a vândut o mulțime de titluri de valoare în pierdere și că va vinde acțiuni noi în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Acest lucru a declanșat panica în rândul principalelor firme de capital de risc, care ar fi sfătuit companiile să își retragă banii de la bancă.

Acțiunile companiei s-au prăbușit joi, antrenând și alte bănci. Vineri dimineață, acțiunile SVB au fost oprite și SVB a abandonat eforturile de a strânge rapid capital sau de a găsi un cumpărător. Alte câteva acțiuni bancare au fost oprite temporar vineri, printre care First Republic, PacWest Bancorp și Signature Bank.

Momentul în care FDIC a preluat controlul la mijlocul dimineții a fost demn de remarcat, deoarece agenția așteaptă de obicei până la închiderea pieței pentru a interveni.

"Starea SVB s-a deteriorat atât de repede încât nu a mai putut rezista decât cinci ore", a scris directorul general al Better Markets, Dennis M. Kelleher. "Asta pentru că deponenții săi își retrăgeau banii atât de repede încât banca era insolvabilă, iar o închidere pe parcursul zilei era inevitabilă din cauza unei alergări clasice a băncilor."

Declinul Silicon Valley Bank provine parțial din cauza creșterilor agresive ale dobânzilor operate de Federal Reserve în ultimul an.

Atunci când ratele dobânzilor erau aproape de zero, băncile s-au încărcat cu titluri de trezorerie cu scadență lungă și cu risc aparent scăzut. Dar, pe măsură ce Fed majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația, valoarea acestor active a scăzut, lăsând băncile să stea pe pierderi nerealizate.

Ratele mai mari au afectat în mod deosebit sectorul tehnologic, subminând valoarea acțiunilor tehnologice și îngreunând obținerea de fonduri, a declarat economistul șef al Moody's, Mark Zandi. Acest lucru a determinat multe firme de tehnologie să retragă depozitele pe care le dețineau la SVB pentru a-și finanța operațiunile.

"Ratele mai mari au scăzut, de asemenea, valoarea trezoreriei și a altor titluri de valoare de care SVB avea nevoie pentru a plăti deponenților", a spus Zandi. "Toate acestea au declanșat fuga la depozitele lor care a forțat FDIC să preia SVB".

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a încercat vineri să liniștească publicul cu privire la sănătatea sistemului bancar după prăbușirea bruscă a SVB.

"Autoritățile federale de reglementare sunt atente la această instituție financiară particulară și, când ne gândim la sistemul financiar mai larg, suntem foarte încrezători în capacitatea și rezistența sistemului", a declarat Adeyemo pentru CNN într-un interviu exclusiv.

Comentariile vin după ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a convocat o reuniune neprogramată a autorităților de reglementare financiară pentru a discuta despre implozia Silicon Valley Bank, un important creditor al sectorului tehnologic aflat în dificultate.

"Dispunem de instrumentele necesare pentru a face față unor incidente precum cel care s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank", a declarat Adeyemo.

Adeyemo a declarat că oficialii americani "află mai multe informații" despre prăbușirea Silicon Valley Bank. El a susținut că revizuirea reformei financiare Dodd-Frank, promulgată în 2010, a oferit autorităților de reglementare instrumentele de care au nevoie pentru a aborda acest lucru și a îmbunătățit capitalizarea băncilor.

Adeyemo a refuzat să prezică ce impact va avea, dacă va exista, asupra economiei în general sau asupra industriei tehnologice.

Ecouri din 2008

În ciuda panicii inițiale de pe Wall Street din cauza falimentului SVB, care a dus la prăbușirea acțiunilor sale, analiștii au declarat că este puțin probabil ca prăbușirea băncii să declanșeze un efect de domino precum cel care a cuprins industria bancară în timpul crizei financiare.

"Sistemul este la fel de bine capitalizat și lichid ca niciodată", a declarat Zandi. "Băncile care au acum probleme sunt mult prea mici pentru a reprezenta o amenințare semnificativă pentru sistemul mai larg".

Dar băncile mai mici, care sunt legate în mod disproporționat de industrii cu probleme de lichidități, cum ar fi tehnologia și criptomonedele, ar putea avea parte de o perioadă dificilă, potrivit lui Ed Moya, analist senior de piață la Oanda.

"Toată lumea de pe Wall Street știa că campania de majorare a ratelor de către Fed va rupe în cele din urmă ceva, iar în acest moment acest lucru doboară băncile mici", a declarat Moya.

Deși relativ necunoscută în afara Silicon Valley, SVB se afla printre primele 20 de bănci comerciale americane, cu active totale de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit FDIC.

Este cel mai mare creditor care a dat faliment de la prăbușirea Washington Mutual în 2008.

Banca a fost parteneră a aproape jumătate din toate companiile de tehnologie și de sănătate din Statele Unite finanțate prin capital de risc, dintre care multe și-au retras depozitele din bancă.

Efectul majorării dobânzilor

Căderea bruscă a SVB a reflectat alte pariuri riscante care au fost expuse în timpul turbulențelor de pe piață de anul trecut.

Creditorul Silvergate, axat pe criptomonede, a declarat miercuri că își încheie operațiunile și va lichida banca după ce a fost lovit financiar de turbulențele din domeniul activelor digitale. Signature Bank, un alt creditor, a fost puternic afectat de vânzarea băncilor, acțiunile sale scufundându-se cu 30% înainte de a fi oprite vineri pentru volatilitate.

"Provocările instituționale ale SVB reflectă o problemă sistemică mai amplă și mai răspândită: Industria bancară stă pe o tonă de active cu randament scăzut care, datorită ultimului an de creșteri ale ratelor, sunt acum mult sub apă - și se scufundă", a scris Konrad Alt, cofondator al Klaros Group.

Alt a estimat că majorările de rate "au șters efectiv aproximativ 28% din tot capitalul din industria bancară până la sfârșitul anului 2022".