Broker român, despre propria meserie: „În anumite zile te poţi crede regele lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început a fost ringul de tranzacţionare, locul unde câţiva traderi îmbrăcaţi în sacouri ciudate gesticulau încercând să trimită ordinele pe care le aveau de la investitori. A urmat prima parte a anilor 2000, când întrebarea brokerilor nu mai era dacă au câştigat sau pierdut bani, ci mai degrabă cât de mult sau puţin au câştigat.

 Cum este văzută însă astăzi meseria de broker de către un tânăr din noua generaţie? Cum arată o zi obişnuită? Cât de bine se câţtigă? Si… oare se plictisesc brokerii când pe bursă nu se întâmplă nimic?

Radu Profeanu , 27 de ani, este broker în cadrul firmei de intermediere Tradeville, care activează atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe Bursa din Sibiu.

Cum ai început meseria şi de când lucrezi în brokeraj?

Radu Profeanu: M-am angajat la Tradeville în vara lui 2008, dar pe funcţia de broker lucrez din 2010. Până atunci am lucrat la help desk şi vânzări. Licenţa de broker o am însă din primul an de facultate, nu lucram nici în domeniu şi nici nu aveam studii financiare – făceam Politehnica.

Ce face un broker într-o zi obişnuită Cum îţi începi ziua?

Radu Profeanu: Primul lucru pe care îl fac este să mă uit la cotaţii. Ştiu în bună parte ce poziţii au clienţii mei, astfel că încerc să îmi fac o idee despre cum au performat mai ales dacă au investiţii pe o bursă aflată pe un alt fus orar. Mai degrabă contează cum începi săptămâna: te uiţi la ce evenimente majore sunt aşteptate în acea săptămână, citeşti ştirile şi te gândeşti cum ar putea să influenţeze portofoliile clienţilor. Apoi cea mai mare parte a zilei este dedicată discuţiilor cu clienţii: principalele ştiri şi evoluţii, în ce direcţie se îndreaptă o anumită acţiune, ce oportunităţi sunt, ce evenimente merită atenţie etc.

Se câştigă bine în brokeraj?

Radu Profeanu: Ca broker se câştigă ok, dar ideea este că trebuie sa fii dispus să munceşti pentru asta; nu ai un scaun pe care scrie “broker“ şi îţi vine automat cash-ul în braţe. În niciun caz nu este un domeniu unde munca şi efortul să nu fie răsplătite.

Citeşte pe wall-street.ro continuarea interviului