Banca pentru garantarea platilor pe piata de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OPCOM, operatorul pietei de energie din Romania, va selecta o banca pentru decontarea rapida si garantarea platilor pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU). OPCOM a reunit recent reprezentanti ai

OPCOM, operatorul pietei de energie din Romania, va selecta o banca pentru decontarea rapida si garantarea platilor pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU).
OPCOM a reunit recent reprezentanti ai companiilor si ai bancilor, cu scopul de a cauta variante rapide de decontare a platilor realizate in cadrul bursei de energie. Din partea sistemului bancar au participat ABN AMRO, BRD Groupe Societe Generale, HVB Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Conform reglementarilor pietei angro de energie electrica, OPCOM urmeaza sa realizeze o decontare centrala, dublata de un mecanism de garantare, cu validarea ofertelor de cumparare. Solutiile care se vor aplica in perioada urmatoare se refera la constituirea de garantii care sa evite neplata la scadenta, identificarea mecanismelor financiare care sa contribuie la fluidizarea si scurtarea timpului de plata, precum si dezvoltarea infrastructurilor informatice dintre operatorii bancari, companiile din sectorul energetic si OPCOM, se mai arata in comunicat. In cele cinci luni de la deschiderea PZU, tranzactiile cu energie au totalizat 54,5 milioane de euro. La aceasta piata participa atat producatorii, cat si furnizorii, tranzactiile stabilindu-se la pretul de echilibru dintre oferta si cerere. Astfel, piata spot ofera posibilitatea realizarii unui echilibru preliminar intre productia si consumul de energie electrica.