Aproape 100 dintre bolile infectioase ale animalelor sunt transmisibile la om
0Examenul trichineloscopic este gratuit pentru animalele din gospodaria populatiei
In Legea nr. 215/2004 se prevede ca "Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor, de supraveghere, prevenire si control al bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico-materiale necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor din domeniul sanitar-veterinar". Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este institutia care organizeaza activitatile sanitar-veterinare publice pe intregul teritoriu al tarii, dupa o conceptie unitara, pentru asigurarea sanatatii animalelor, a sanatatii publice, protectiei animalelor, protectiei mediului si a sigurantei alimentelor. In ultimele decenii, problema transmiterii la om a bolilor specifice animalelor a constituit obiectul unor cercetari de amploare. In prezent, se cunoaste faptul ca aproape o suta dintre bolile infectioase ale animalelor sunt transmisibile la om. Acestor boli li se confera o importanta deosebita, datorata atat pericolului pe care-l constituie pentru sanatatea publica, cat si pagubelor economice importante pe care le produc. In limbaj de specialitate, acestea sunt denumite zoonoze, adica boli transmisibile, in conditii naturale de la animale la om. Acestea pot fi produse de paraziti, bacterii, virusuri si, asa cum este cazul encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), adica "boala vacii nebune", de o proteina proprie modificata, denumita prion. Pentru limitarea si lichidarea celor mai frecvente zoonoze de pe teritoriul tarii noastre, ANSVSA implementeaza masurile prevazute in "Programul national al actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, a actiunilor privind identificarea si inregistrarea animalelor". Dintre zoonozele care evolueaza in tara noastra putem mentiona: trichineloza, tuberculoza bovina, rabia, salmonelozele, antraxul, echinococoza. Trichineloza este produsa de parazitul Trichinella Spiralis, care traieste ca adult in intestinele animalelor sau ale omului si ale carui larve se localizeaza in musculatura. Se transmite la om prin consumul carnii de porc domestic sau salbatic, de urs, insuficient fripta sau fiarta, prin preparatele crude, afumate sau sarate si prin produse din astfel de carne. La om, boala se manifesta prin stari febrile, dureri musculare pronuntate, cauzate de larvele parazitului care se localizeaza in musculatura striata. Efectuarea examenului trichineloscopic este obligatorie si gratuita in tara noastra si este singura metoda care poate preveni infestarea. ANSVSA recomanda celor care sacrifica porci in gospodaria proprie, pentru consum familial, sa efectueze examenul trichineloscopic pentru diagnosticul trichinelozei inainte de consumarea carnii. Acest examen se efectueaza la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare din localitatile urbane si rurale, iar in Bucuresti - la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. In perioada 15-24.12.2004, in Capitala vor functiona intre orele 08-20, circumscriptiile: Matache, Floreasca, Colentina, Stefan cel Mare, Delfinului, Unirii, Minis, Nicolae Grigorescu, Serban Voda, Berceni, Sudului, 13 Septembrie, Plevnei, Crangasi, Drumul Taberei, Gorjului. Pentru perioada 25-26.12.2004, examenul trichineloscopic se efectueaza in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Ilioara. Examenul trichineloscopic se executa pe probe de carne recoltate de la animalul taiat (pilierii diafragmatici, musculatura intercostala, pulpa, limba) la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, unde se percepe un tarif de 36.600 lei/proba. Examenul este gratuit pentru probele recoltate de la animalele din gospodaria populatiei, de pe raza de activitate a circumscriptiei sanitare veterinare teritoriale. La solicitarea efectuarii examenului trichineloscopic, proprietarul carnii trebuie sa prezinte buletinul de identitate. Rezultatul examenului trichineloscopic se comunica in 15 minute, iar in cazul in care este pozitiv, carnea sau animalul in intregime se confisca si se distrug. ANSVSA avertizeaza ca este interzisa taierea porcilor si transarea in perimetrul si vecinatatea targurilor de animale vii, aceasta constituind contraventie si este sanctionata conform prevederilor legislatiei in vigoare. Carcasele de carne care cantaresc mai mult de 65 kilograme, trebuie sa fie marcate pe fiecare semicarcasa in urmatoarele locuri: fata externa a coapselor, zona lombara, spate, piept si spata. Cele cu greutate mai mica de 65 kg se marcheaza cel putin pe fiecare pulpa, pe fata externa a fiecarei spete si pe una dintre fetele laterale ale capului. Carnea transata si ambalata este marcata cu numarul de autorizatie veterinara a autoritatii de transare. Aceasta marca se aplica pe eticheta fixata pe materialul de ambalare sau imprimata pe aceasta, astfel incat sa fie distrusa cand ambalajul este deschis. Aceasta eticheta trebuie sa poarte un numar de serie. Marca de sanatate aplicata pe carnea provenita atesta si efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ.