Apple a împlinit 40 de ani. Revoluţia „piraţilor“ din Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs, cofondatorul Apple, care a marcat istoria tehnologiei

Apple a împlinit vineri 40 de ani, iar gigantul a sărbători într-un mod propriu: a afişat un steag al piraţilor deasupra sediului din Cupertino, California. În anii ’80, Steve Jobs, cofondator al Apple, a alcătuit o echipă separată, care lucra la lansarea primului Mac, iar aceasta folosea steagul pentru a simboliza natura rebelă a echipei, dar şi a Apple.

Acum Apple cea mai mare companie a lumii, cu o capitalizare de piaţă de aproape 610 miliarde de dolari, mai mult decât giganţii petrolieri Exxon, Chevron, Shell sau Gazprom.

Compania are, însă, origini umile, dezvoltându-se în garajul părinţilor lui Steve Jobs, Paul şi Clara Jobs, din Los Altos, California.

Compania a fost fondată în data de 1 aprilie 1976, şi…surpriză: avea trei cofondatori. Pe lângă Steve Jobs şi „magicianul“ Steve Wozniak se mai afla şi inginerul Ron Wayne. La numai zece zile de la fondarea acesteia, însă, Wayne şi-a vândut partea de 10% din Apple pentru 800 de dolari celor doi. Aceasta este considerată una dintre cele mai mari greşeli de afaceri din lume, căci dacă şi-ar fi păstrat deţinerea Wayne ar fi fost acum mai bogat cu 60 de miliarde de dolari. El a spus, însă, că nu dorea să intre în datorii. 

Apple a început atunci să vândă kituri cu plăci de bază, iar ulterior a lansat Apple II şi Lisa. Tot atunci, o altă greşeală de miliarde are loc în conexiune cu Apple: „Woz“, care era angajat la Hewlett-Packard, a prezentat iniţial proiectul său companiei la care lucra. Aceasta l-a refuzat, astfel că aşa a luat naştere Apple. Peste ani buni, însă, în 2002, HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Compaq şi a intra, astfel, pe piaţa calculatoarelor.

„Inspirat“ de Xerox

Dar cum s-a întâmplat asta? La un moment dat, Steve Jobs a vizitat un parc tehnologic al Xerox, unde a observat pentru prima dată o interfaţă grafică care funcţiona cu un mouse şi o tastatură. El a fost convins instant că acesta este viitorul, astfel că a folosit ideea în primele calculatoare cu adevărat moderne. Apple Lisa a fost, astfel, primul calculator cu interfaţă grafică vândut oamenilor simpli, ajungând pe piaţă în 1983. Dar a fost un eşec, din cauza preţului foarte mare.

Astfel că Apple a revenit în 1984 cu lansarea Macintosh. Lansarea acestuia a fost un adevărat hit, Steve Jobs folosind o reclamă în care asocia IBM cu romanul „1984“ al lui George Orwell.

Citiţi mai departe continuarea pe Adevărul Financiar