A început cu o cultură de rozmarin, iar acum face 5 milioane de euro pe an din 150 de tipuri de salate şi plante aromate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chives? Rozmarin? Coriandru? Baby spanac? Radicchio? Salată? Lista poate continua, însă în acest text nu veţi citi reţeta unui preparat mediteraneean, ci povestea unei afaceri născute la o dis­cuţie la cafea. Iar Agriro Fresh con­ţine toate aceste ingrediente şi aduce vân­zări de peste cinci milioane de euro.

„Este o poveste simplă. Am început în 2002, după o discuţie la o cafea cu soţul meu“, spune Cosmina Măhăra, antreprenoarea care a pornit în urmă cu 17 ani o afacere cu salate şi plante aromate, Agriro Fresh. Cei doi soţi au cumpărat atunci un teren în judeţul Bihor – în satul Ant, din comuna Avram Iancu, chiar la graniţa cu Ungaria – căruia ar fi vrut să îi dea o cu to­tul altă destinaţie. „Ideea era de a achi­zi­ţiona terenul pentru vacanţele de vână­toare, pentru că era o zonă propice.“ Antreprenoarea vorbeşte rar, cu un uşor accent specific vestului ţării, şi fie­ca­re cuvânt pare anume cântărit înainte de a fi rostit.

Terenului i s-a dat însă o altă între­buin­ţare, în urma unei scurte vacanţe în Italia. Acolo, Cosmina Măhăra a cumpărat pentru prima dată rozmarin. „Practic, atunci am descoperit plantele aromate. Şi am zis să încercăm să facem măcar o seră să vedem dacă putem face o astfel de cultură şi în România.“ De ce au ales agricultura? Probabil pentru că în ceea ce-i priveşte a fost ideea potrivită la momentul potrivit. Experienţă în business aveau oricum – o afacere anterioară cu frize pentru parchet, la care au renunţat odată ce au decis să investească în acest domeniu.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro