
Două erori cu privire la greva din educație
0Faptul că premierul Ciucă, și în general, Guvernul României, nu înțeleg realitățile pe care le administrează se observă cu claritate maximă din două susțineri aruncate pe piață în ultimele zile: nu ar exista bani la buget pentru revendicările profesorilor și că s-ar pune în pericol elevii prin amânarea examenelor (sau înghețarea anului școlar).
Nu numai că prima susținere este complet falsă, dar este și cinică. Nu pun la socoteală cumpărarea de avioane, achizițiile iresponsabile, deplasările, diurnele grase, cheltuielile de protocol, cele de publicitate (unele pentru reclame COVID ce au realizat exact contrariul a ceea ce ar fi trebuit să promoveze) etc. Voi pune la socoteală numai uriașul rezervor ce se varsă lună de lună în buzunarele unor cetățeni care au drepturi superioare altor cetățeni ai patriei – specialii.
Guvernele României au refuzat ani în șir să facă o reformă reală a sistemului de pensii – în ultimii doi ani chiar cu riscul de a pierde sume uriașe virate prin PNRR – adică un sistem bazat pe contributivitate. Nu cred că cineva din România nu ar fi de acord ca salariile judecătorilor să fie mari, în condițiile luptei împotriva corupției (corupție ce a crescut în ultimii doi ani; dar asta este o altă discuție). Tot la fel, pentru armată, în condiții de război la graniță.
Problema este însă în altă parte: există la ora actuală multe categorii profesionale care primesc pensii după alte baze decât cele ce țin de contribuția virată de-a lungul carierei la sistemul național de pensii. Mai mult, mulți speciali nici măcar nu au numărul minim de ani, cerut de lege, de contribuție la sistemul de pensii.
Este evident că dacă am avea o clasă politică responsabilă, miniștrii corecți și pricepuți, toate aceste găuri negre din buget (nu mai spun de alte zeci: instituții inutile, angajați care taie frunză la câini, supradimensionarea birocraților, angajați pe criterii politice, agenții inutile etc) s-ar fi putut remedia în timp, astfel ca acum să nu mai fie clamată, în mod mincinos și cinic, lipsa de fonduri pentru creșterea (dublarea sau triplarea) salariilor profesorilor.
A doua susținere eronată, lansată recent chiar și de către liderul unei asociații de părinți, este că elevii ar avea de pierdut din cauza amânării examenelor sau chiar înghețării anului școlar. Trebuie spus că elevii se află într-un pericol mult mai mare atunci când sistemul de educație merge prost. Desigur, efectele nu se văd azi sau mâine, dar azi sau mâine vedem efectele unor acțiuni de acum 10 ani sau 20 de ani. Educația a fost anual cârpită, de fiecare ministru nou, de fiecare așa-zisă reformă, de fiecare lege sau modificare a Legii educației (legea cea mai modificată din ultimii 10 ani), astfel că elevii se află în real pericol de 20-30 de ani.
Ideea care se uită în aceste zile, de către cei care manipulează și dezinformează, este că prelungirea grevei nu se datorează profesorilor, ci guvernanților. Dacă sunt ageamii sau lipsiți de soluții au deschisă calea demisiei de la ciolan. Dacă acest guvern nu este în stare să administreze țara, poate, ar fi timpul să plece.
Lucrul cel mai de neînțeles, dincolo de faptul că toți acești politicieni au trecut prin sistemul de educație, unii sunt chiar profesori, inclusiv președintele Iohannis, cel care a dat țara pe mâna vechii clici securisto-pesediste, este acela de a fi profesor și a susține că greva nu trebuie prelungită pentru că se pun în pericol examenele. Pesemne, cei care manipulează opinia publică în acest fel nu vor să știe că în toate școlile se fac în continuare cursuri susținute de profesorii care nu sunt în grevă. Mai mult, în multe locuri, elevii sunt sprijiniți și ajutați de dascăli să continue să exerseze (cum e cazul liceelor vocaționale) sau să învețe (cum e cazul marilor colegii, în care seriozitatea și profesionalismul profesorilor se vede chiar și în condiții de grevă).