
De la maxim jumătate de leu lunar pentru cei mai săraci, la maxim 14 lei lunar pentru cei mai bogaţi. În realitate, impactul va fi minor, aproape de zero
0Datele statistice spun că impactul creşterii accizei va porni de la jumătate de leu, la 8 lei lunar pentru 92% din populaţie, maximum 14 lei lunar pentru 8% din populaţie. Eu spun că va fi aproape de zero.
S-a tot discutat despre impactul creşterii accizei la combustibil cu 7 eurocenţi pe litru. S-au făcut studii de impact: BNR estimează că impactul agregat al preţului combustibililor asupra inflaţiei va fi de 0,2 puncte procentuale; Ministrul Finanţelor estimează un impact de 30-40 de bani per litru al accizei iar analizele preşedinţiei indică un impact de 53 de bani per litru.
Cred că ar fi necesar să aruncăm o privire şi asupra datelor statistice oficiale. Să ne uităm în Rapoartele INS privind cumpărarea de mărfuri nealimentare pe categorii de gospodării şi medii, în anul 2012 (ultimele date statistice oficiale) la categoria Carburanţi şi lubrifianţi. Vom găsi acolo că gospodăriile de salariaţi (care reprezintă 38% din total gospodării) cheltuie 102,10 ron/luna deci o creştere de 5-8% va însemna un plus maximal de 5 până la 8 ron lunar. Pentru gospodăriile de pensionari (42% din total gospodării) care cheltuie lunar o medie de 33,40 ron pentru combustibili şi lubrifianţi, impactul maximal probabil ar putea fi de 2 până la 3 lei pe luna. Gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole cheltuie în medie lunar 57,08 ron, aşadar impactul maxim va fi cuprins între 3 şi 5 ron lunar.
Acum să privim dintr-un alt unghi. Să vedem impactul maximal pe gospodarii în funcţie de decile (de la Decila 1 cele mai sărace 10% din gospodării la Decila 10 care cuprinde cele mai bogate 10% din gospodării). Adică să vedem cum afectează populaţia săracă sau bogată creşterea preţului la combustibil. Observăm că, pentru primele 9 decile care cuprind 90% dintre gospodării şi acoperă 92% din populaţie impactul maximal ar fi cuprins între jumătate de leu pe luna pentru Decila 1 şi cel mult 4-8 ron pe luna pentru Decilele 7-9. De creşterea preţului la combustibil vor fi afectate mai ales cele mai bogate 10% dintre gospodării (care cuprind 8% populaţie – cea mai bogată) – un impact maxim cuprins între 8 şi 14 ron lunar.
Să reţinem, sunt calcule maximale, valabile în cazul în care toată acciza crescută s-ar duce în preţul de vânzare. Ceea ce, obiectiv fie spus şi pe baza argumentelor de mai jos, nu cred că se va întâmpla.
Am scris acum câteva săptămâni argumentele care demonstrează un impact aproape nul al creşterii accizelor asupra inflaţiei în 2014. Enumerăm atunci deficitul de cerere agregată, ceea ce înseamnă că magazinele şi producătorii nu se vor avânta să crească preţurile, pentru că s-ar cumpără astfel şi mai puţin, producţia ar scădea s.a; Inflaţia importată va fi mai mică anul viitor. Presiunile deflaţioniste din UE vor face ca tensiunea de creştere a preţurilor din România să fie redusă. Reducerea preţului petrolului pe pieţele mondiale. Cotaţiile futures, adică aşteptările asupra preţului petrolului, sunt pe scăderea acestuia în 2014. Preţul la energie va fi afectat nesemnificativ de creşterea accizelor, cantităţile oferite sunt mult mai mari decât cele cerute, preţurile scad şi atunci acciza suplimentară va fi amortizată la producători; preţurile produselor alimentare nu vor creşte, ca şi anul trecut, începând cu octombrie 2013 Guvernul a acordat peste 500 milioane de euro drept plăţi anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor; anticipaţiile inflaţioniste sunt favorabile procesului de dezinflaţie. Ultimul Raport asupra inflaţiei estimează că anticipaţiile consumatorilor pentru următoarele 12 luni se îmbunătăţesc. Estimările BNR arată că rată inflaţiei va coborî la un minim istoric în 2014, spune Raportul asupra inflaţiei prezentat de banca centrală. Menţinerea pe termen mediu a unui output gap negativ (diferenţa dintre producţia efectivă şi cea potenţială) va conduce în continuare la presiuni deflaţioniste.
Strict pe preţul carburanţilor, reducerea preţului petrolului pe pieţele internaţionale combinată cu găsirea de soluţii fiscale convenite cu companiile producătoare formează factori ce vor reduce impactul accizei aproape de zero.