Aritmetica dărâmării guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculul e simplu: PSD are 205 din cele 465 de mandate parlamentare. După ce ALDE a părăsit guvernul, Viorica Dăncilă ar fi trebuit să plece din Palatul Victoria. Ea încearcă să obţină alte 28 de voturi ca să rămână în fruntea cabinetului.

Le-a căutat deja în rândul minorităţilor. UDMR a anunţat că nu-i va da sprijinul. Grupul celorlalte minorităţi ar fi, după spusele liderului său, Varujan Pambuccian, împărţit jumătate-jumătate. Cum sunt cu toţii 17, asta ar însemna că Dâncilă poate miza pe 8-9 voturi. 

Şefa PSD a căutat sprijin şi la ALDE, sperând că va găsi parlamentari care să accepte, precum Ramona Mănescu, excluderea din partid şi păstrarea unui fotoliu confortabil alături de putere. Dăncilă l-a vizat pe Meleşcanu pentru preluarea preşedinţiei Senatului, iar gestul a creat scandal în rândurile ALDE, fostul aliat de încredere. ALDE are în total 33 de aleşi: dacă 19-20 dintre ei sprijină PSD, Dăncilă păstrează guvernul. Ar mai putea-o ajuta, dacă defectează minoritarii, şi alţi cinci parlamentari, azi neafiliaţi.

Mai e o nuanţă. La Senat, PSD controlează situaţia: având 69 din cele 136 de mandate, pesediştii pot instala pe cine vor ei în fruntea camerei superioare. Sprijinirea lui Meleşcanu – speră Dăncilă – e un mjiloc de a racola alţi membri ALDE, nu o condiţie pentru a asigura majoritate în Senat. Nu e exclus, altfel spus, ca pesediştii să-l instaleze pe fostul ministru de externe ca succesor al lui Tăriceanu şi să piardă, apoi, votul pentru Dăncilă în camerele reunite.

Restul articolului poate fi citit accesând ziare.com