Noi precizări BEC privind promovarea în alegerile prezidențiale. Pentru cine nu este necesară utilizarea CMF-ul unui competitor electoral

0
Publicat:

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, miercuri, 23 aprilie, noi precizări privind promovarea candidaților la alegerile prezidențiale din 2025. Potrivit BEC, partidul politic care nu are calitatea de competitor electoral nu poate realiza materiale publicitare și nu trebuie să utilizeze CMF-ul unui competitor electoral. 

FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

„În vederea informării persoanelor interesate de manieră în care un partid politic care nu are calitatea de competitor electoral poate susține un candidat înscris în competiția electorală pentru alegerea Președintelui României, Biroul Electoral Central (BEC) aduce următoarele clarificări:

Partidul politic care nu are calitatea de competitor electoral (nu a propus un candidat) nu poate realiza materiale publicitare politice proprii de tipul afișelor, broșurilor, pliantelor și altar materiale tipărite, materiale de propagandă electorală în presă scrisă, materiale video sau materiale audio, indiferent de modul de diseminare, care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulți candidați, indiferent dacă acestea sunt finanțate din fonduri proprii ale partidului sau realizate în regie proprie, însă iși poate exprimă public susținerea pentru unul dintre candidații aflați în cursa electorală prin mesaje adresate membrilor și simpatizanților partidului”, a arătat BEC într-un comunicat de presă.

De asemenea, BEC a precizat că „membrii partidului politic care nu are calitatea de competitor electoral pot să își exprime în mod liber opinia cu privire la un candidat. Identificarea opiniilor politice exprimate cu titlu personal ar trebui, în mod normal, să rezulte din autodeterminarea individuală, dar pot fi luate în considerare elemente contextuale, de natură celor enunțate în cadrul considerentului (30) din preambulul Regulamentului 2024/900”.

Totodată, potrivit sursei citate, „o opinie politică nu este considerată că fiind exprimată cu titlu personal dacă se prevede remunerație specifică din partea unor terți, inclusiv prestații în natură, sau în legătură cu exprimarea opiniei respective. Mesajele adresate membrilor și simpatizanților partidului, precum și opiniile exprimate în nume personal nu necesită etichetare, conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025. Deopotrivă, un partid care nu are calitatea de competitor electoral și, prin urmare, nu i-a fost atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă un cod de mandatar financiar (CMF) pentru alegerile din anul 2025 nu poate utiliza CMF-ul unui competitor electoral”.

Precizările vin în contextul unor dezbateri publice privind promovarea candidaților, după ce BEC a admis mai multe decizii de eliminare a materialelor publicitare de pe platformele de socializare.  Anterior, BEC a subliniat în contextul deciziilor de înlăturare a 534 de materiale publicitare că acționează doar la plângerea persoanelor interesate, neavând competența de a se sesiza din oficiu.  

În unele cazuri este vorba de schimbarea produsă în USR, partid care și-a retras sprijinul pentru candidatul desemnat în alegerile prezidențiale din mai. 

Partide precum Forța Dreptei îl susțin pe candidatul independent Nicușor Dan în cursa prezidențială.