Explozie pe TikTok de conținut mascat pentru unii candidați la alegerile prezidențiale. Analiza făcută de Expert Forum

0
Publicat:

Legislația românească interzice finanțarea campaniilor de către terți, dar aceștia acționează.

Candidații se promovează masiv pe TikTok

Potrivit Expert Forum, campaniile electorale online din România au intrat într-o nouă eră, dominată de o industrie, a promovării politice prin rețele inautentice.

”Deși TikTok interzice publicitatea politică oficială, în practică asistăm la o explozie de conținut mascat, coordonat și favorabil unor candidați, creat cu scopul de a simula susținerea populară și de a influența percepția publică. Această practică nu doar că dezechilibrează competiția electorală, ci pune sub semnul întrebării integritatea procesului democratic”, spune Expert Forum.

Experții susțin că dacă vrei să fii în joc pe TikTok ca actor politic în 2024 trebuie să îți creezi rețele de conturi care îți amplifică vizibilitatea, adică o infrastructură digitală care face ca mesajul tău politic să aibă cât ai mult trafic.

Problema este că legislația românească interzice finanțarea campaniilor de către terți. Iar rezultatul e că toți banii trec prin contul unui candidat și nicio altă cheltuială nu e permisă.

”Deși e mai ușor aşa pentru autoritățile care fac control, în realitate terții există și finanțează campania electorală. Concluzia e că aceștia ar trebui mai degrabă reglementați, mai ales în epoca digitală în care campaniile nu se mai fac doar pe hârtie sau prin reclame insipide la televizor. Faptul că România interzice terții nu înseamnă că ei nu există și nu acționează în context politic”, menționează Expert Forum.

Guvernul a emis OUG 1/2025 prin care a stabilit reguli privind publicitatea politică, în mod netransparent și fără pic de consultare. OUG e parțial preluat din Regulamentul UE 2024/900 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică. Acesta introduce obligații pentru actorii politici de a marca publicitatea politică și intră în vigoare în cea mai mare parte în octombrie. Guvernul a preluat o parte din Regulament, care se referă exclusiv la publicitatea plătită și l-a transpus pentru toată activitatea din campanie.

Totuși, prin Decizia 330D BEC a decis că critica la adresa primarului Nicușor Dan, candidat la prezidențiale, din partea premierului Marcel Ciolacu – actor politic conform definiției – nu încalcă legea. BEC a mai comunicat faptul că: ”Deosebit, în ceea ce privește plângerile care au reclamat comunicările din mediul online asumate de către actorii politici care dețin funcții elective ori alte funcții publice, BEC a statuat că, situațiile în care materialele postate fac referire la modul de îndeplinire a atribuțiilor în exercitarea funcțiilor deținute în prezent ori în trecut de către candidați, fără a conține un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota, nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.”

Cine domină TikTok-ul politic?

Expert Forum a identificat peste 600 de videoclipuri care par să aibă un comportament coordonat neautentic. 

”Am identificat un total de 270 de videoclipuri inautentice de promovare a candidatului George Simion, respectiv 180 de videoclipuri provenite din rețele inautentice care promovează pozitiv candidatura lui Crin Antonescu. În cazul celorlalți candidați – Nicușor Dan, Victor Ponta și Elena Lasconi – numărul de videoclipuri de acest tip este semnificativ mai redus (sub 50 de apariții). Totodată, în aceste cazuri, atribuirea conținutului ca fiind „de promovare” a fost mai dificilă: o parte dintre conturile inautentice postau și critici sau mesaje contradictorii, ceea ce face imposibilă delimitarea clară între sprijin și influență negativă”, anunță Expert Forum într-o amplă analiză.