VIDEO Viitorul, controlat prin gesturi şi cuvinte. Vom renunţa la touchscreen?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tom Cruise, în Minority Report, controlând un computer cu ajutorul gesturilor
Tom Cruise, în Minority Report, controlând un computer cu ajutorul gesturilor

Deşi controlul tactil abia începe să-şi facă apariţia pe computere, tehnologia propune deja alternative pentru touchscreen-uri. Printre cele mai populare se numără controlul prin gesturi şi cel vocal, dar există şi tehnologii care se limitează la expresiile faciale ale utilizatorului.

În 2002, Tom Cruise juca rolul lui John Anderton în filmul “Raport Special” (Minority Report). De-a lungul filmului personajul lui Cruise interacţionează cu PC-urile prin gesturi. Având în vedere că învăţăm să comunicăm prin gesturi înainte să învăţăm să vorbim, putem spune că acest mod de interacţiune este unul foarte natural.

De la Wii şi Kinect la brăţara care citeşte impulsurile electrice emise de muşchi

Cei de la Nintendo au prezentat, în 2006, consola de jocuri Nintendo Wii, ale cărei controlere în formă de baghetă reacţionau la mişcare. Sony a urmat modelul şi a integrat în sistemul Playstation 3 o modalitate de control similară.

Game-changer-ul a venit de la cei de la Microsoft, în 2010. Aceştia au lansat Kinect, un senzor destinat consolei de jocuri Xbox 360 care le permite utilizatorilor să joace jocuri prin intermediul mişcării. Senzorul Kinect emite o reţea de raze infraroşii care stabileşte poziţia jucătorului şi îl transpune în ecranul televizorului.  

De la lansare şi până luna trecută, au fost cumpărate în total 24 milioane de unităţi Kinect. Între timp senzorul nu a fost folosit numai pentru jocuri. Utilizatorii de rând îl pot folosi şi ca o telecomandă pentru consola Xbox, cercetătorii de la MIT l-au folosit pe un robot care detecta şi interacţiona cu oamenii pe baza gesturilor şi se încearcă şi integrarea senzorului cu browser-ul Chrome de la Google.

După ce americanii de la Microsoft au lansat Kinect, sud coreenii de la Samsung au implementat, în 2012, o tehnologie similară pe televizoarele lor inteligente. La scurt timp după, majoritatea companiilor producătoare de Smart TV-uri s-au alăturat trend-ului.

Începând cu anul 2012, interesul faţă de controlul bazat pe mişcare a crescut enorm şi tehnologiile au evoluat pe măsura aşteptărilor. La începutul anului o companie anunţa că va lansa un senzor care se conectează prin USB la orice computer şi care permite utilizatorilor să controleze interfaţa prin gesture ale mâinii.  

Dispozitivul Leap Motion a fost lansat oficial la sfârşitul lunii trecute şi va putea fi cumpărat cu numai 60 euro. Acesta are dimensiunile unui stick USB şi persoana care îl foloseşte va putea să execute o gamă largă de comenzi prin mişcarea mâinii deasupra controlerului.

Tot în 2012 Microsoft a creat un prototip de computer cu ecran transparent (produs de Samsung) care poate fi controlat prin gesturi, numit Space Top 3D. Utilizatorii trebuie să îşi ţină mâinile în spatele ecranului şi pot interacţiona cu meniurile şi aplicaţiile cu ajutorul unei interfeţe speciale.

Săptămâna aceasta, compania Thalmic Labs a prezentat o tehnologie diferită. Este vorba de o bandă care se prinde în jurul braţului şi care înregistrează impulsurile electrice produse de contracţia muşchilor. Dispozitivul promite să poată interacţiona cu orice, de la telefoane şi tablete, până la televizoare şi computere, chari şi drone şi conexiunea se face prin Bluetooth. Brăţara Myo va fi scoasă spre vânzare la începutul anului viitor şi va costa 120 euro.

La Consumer Electronics Show 2013, cei de la compania Tobii Rex au prezentat un senzor inedit, care ar putea veni în ajutorul persoanelor paralizate. Senzorul Gaze Interacţion urmăreşte ochii utilizatorului şi controlează astfel interfaţa computerului.

Tot la un târg de tehnologie, de data aceasta la Mobile World Congress 2013, producătorul STMicroelectronics a prezentat o tehnologie care le permite posesorilor de tablete sau smartphone-uri să interacţioneze cu dispozitivele fără să le atingă. Senzorul nu include o cameră ci, în schimb, se foloseşte de câmpul electric care înconjoară ecranele tactile. Astfel, utilizatorii pot controla gadgeturile de la o distanţă de aproximativ cinci centimetri şi senzorul va înregistra o modificare a valorilor câmpului electric.

Smartphone-urile emasculatoare şi controlul vocal

Tehnologia de recunoaştere vocală nu este una nouă, ci din contră, cercetătorii DARPA lucrau la dezvoltarea ei încă din anii ’80. În ziua de azi majoritatea telefoanelor mobile dispun de software de control vocal prin care utilizatorii pot iniţia apeluri, scrie mesaje etc.  Tehnologia nu este, însă, lipsită de probleme. Unele cuvinte sunt înţelese cu dificultate de către software şi în multe cazuri microfoanele nu sunt de cea mai bună calitate, însă producătorii lucrează neîncetat la această tehnologie.

Apple a introdus în 2011 asistentul virtual Siri. Disponibil pe terminalele iPhone, programul interacţionează cu utilizatorul. Persoanele pot să-i dea ordine secretarei virtuale sau să-i pună întrebări.

Co-fondatorul Google Sergey Brin declara, săptămâna aceasta, că smartphone-urile sunt “emasculatoare” . Brin a spus, în cadrul unei conferinţe TED în care a prezentat gadgetul Google Glass, că ecranul tactil nu oferă o experienţă naturală de utilizare.

Ochelarii Google Glass pot fi controlaţi cu ajutorul comenzilor vocale, tehnologie care, potrivit co-fondatorului Google, reprezintă viitorul. “Okay, Glass” se poate auzi de multe ori în clipul de prezentare al Google Glass.  

Anul acesta, la Mobile World Congress 2013, producătorul Qualcomm a prezentat noul procesor Snapdragon 800 care permite utilizatorilor să-şi deblocheze telefonul şi să iniţieze o căutare Google prin simpla rostire a frazei “Hey, Snapdragon!”.

În curând şi maşinile vor fi controlate prin comenzi vocale. La Mobile World Congress 2013,  americanii de la Ford au prezentat modelul EcoSport. Şoferii îşi vor conecta smartphone-urile la computerul maşinii după care vor putea rula anumite aplicaţii, precum Spotify, vorbind cu automobilul.

O tehnologie aflată în dezvoltare o reprezintă tatuajele electronice. Odată imprimate pe gâtul unui utilizator, aceste tatuaje vor putea “citi” cuvintele înainte ca acestea să fie rostite. Muşchii gâtului încep să se încordeze odată ce o persoană s-a gândit la ce are de gând să spună şi pe acest criteriu funcţionează această tehnologie.

Un viitor bazat pe gesturi şi cuvinte?

Ţinând cont de viteza de dezvoltare a acestor tehnologii, am putea presupune că tabletele, telefoanele şi PC-urile de peste câţiva ani nu vor mai semăna cu cele prezente acum pe piaţă.  Gesturile pe care le efectuăm pe ecranele tactile acum ar putea fi înlocuite cu mişcări ale mâinii în aer iar tehnologia va vorbi cu noi din ce în ce mai mult.

Rămâne de văzut dacă ecranele sensibile la atingere vor dispărea odată cu popularizarea acestor tehnologii sau vor funcţiona în paralel cu aceasta. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite